Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mount Everest kräver dödsoffer igen - trångt på toppen i år

Från 2017
Uppdaterad 22.05.2017 14:00.
Baslägret i nedre vänstra hörnet. Till vänster Everest, rakt fram Lhotse, till höger Nuptse och i mitten Khumbu isfallet. Klättrarna är strandsatta just ovanför isfallet i läger 1 på 6100 m höjd. De evakueras för tillfället till baslägret.
Bildtext Mount Everest basläger ligger i nedre vänstra hörnet och toppen till vänster. I mitten ligger toppen av berget Lhotse och till höger Nuptse.
Bild: Mia Graeffe

Världens högsta berg Mount Everest har krävt dödsoffer igen. I år har minst sex bergsbestigare omkommit i höjdsjuka och svårt väder i år.

Fyra bergsbestigare omkom i helgen i sina försök att nå toppen medan tiotals räddades av nepalesiska militärhelikoptrar.

De flesta av dödsoffren och de räddade led av höjdsjuka, hårda vindar och ovanligt låga temperaturer för den här årstiden.

Minst fem döda i år

Därmed har sex bergsklättrare omkommit i år vilket innebär att årets klättringssäsong är den dödligaste sedan år 2015 då 18 bergsklättrare och deras guider omkom på berget.

Det senaste dödsoffret var en 54-årig man från Australien som omkom på söndagen.

Mannen försökte nå toppen, men drabbades av höjdsjuka på omkring 8 000 meters höjd. Han började då ta sig nedåt men omkom under klättringen ner.

Även en amerikansk läkare och en man från Slovakien omkom under söndagen i sina försök att nå den 8 848 meter höga toppen.

På måndagen hittade man en indisk klättrare, som omkom efter han tappade bort sin grupp under nedstigningen.

Skadat tältläger i det jordbävningsdrabbade området i Mount Everest
Bildtext Rekordmånga bergsklättrare har i år fått tillstånd att bestiga Everest
Bild: EPA/AZIM AFIF

Köld och hårda vindar

60 bersgbestigare nådde toppen av Mount Everest på söndagen trots svåra väderförhållanden.

- Det har varit ganska dåligt väder, framför allt hårda vindar, men det har funnits några gluggar som klättrare kunnat utnyttja. Flera grupper hade tur men det är också många klättrare som har tvingats vända halvvägs till toppen på grund av de hårda vindarna, säger den erfarne nepalesiska Tendi Sherpa som befinner sig i baslägret.

Han berättade också att det under söndagen var flera personer som flögs ned med helikopter från berget på grund av höjdsjuka, köldskador eller snöblindhet.

Allt för många?

Rekordmånga klättrare försöker i år ta sig upp till toppen.
Erfarna klättrare har den här säsongen klagat att det till och med kan bildas köer upp mot toppen.

Totalt har 373 utländska klättrare fått tillstånd av nepalesiska myndigheter att bestiga Everest från sydsidan i Nepal.

Kina har förbjudit bergsbestigare på sin sida om berget

Eftersom samtliga går upp med minst en nepalesisk bergsguide innebär det mer än 750 personer som har tillstånd att ta sig till toppen under vårens säsong.

- Idag kan så många som 150 bergsbestigare försöka nå toppen från Nepal men det är inte ett rekord, säger Tsering Sherpa,

Rekordet nåddes år 2012 då 255 klättrare försökte nå toppen under en och samma dag.

Det första dödsoffret den här säsongen var schweizaren Ueli Steck, som omkom under en acklimatiseringsklättring i april.

Den förre gurkha-soldaten Min Bahadur Sherchan som var 85 år gammal, omkom i höjdsjuka när han försökte återta titeln som den äldste person som har nått toppen av Everest.

Uppdaterades klockan 14:00 med att en saknad indisk man hade hittats död.


Källor: AFP, Guardian, Yle, FNB-TT

Diskussion om artikeln