Läkarhelikopter undvek drönare med 50 meter – farosituationerna blir fler
En läkarhelikopter som tillhör Finnhems råkade ut för en farosituation i Birkaland på söndag då den mötte en drönare i luften. Drönare i händerna på oförsiktiga personer är det allvarligaste hotet mot läkarhelikoptrarnas säkerhet, uppger Finnhems.
Läkarhelikopter mötte drönaren på 400 meters höjd i söndags, men lyckades undvika en kollision med uppskattningsvis 50 meters marginal.
Det här fallet är inte unikt uppger Finnhems, och de allvarliga incidenterna blir allt vanligare.
Allvarligt hot mot säkerheten
Drönare har blivit billigare för konsumenterna och blir därför vanligare, men alla tänker inte på vilka farosituationer drönare kan åstadkomma, menar företaget.
- Läkarhelikoptrar landar inte bara vid sina baser på flygplatser, utan också hemma hos patienter. En oförsiktig drönarförare äventyrar inte bara personalens säkerhet utan kan också hindra en allvarligt skadad patient från att få vård, säger Jouni Romppanen, verksamhetsledare vid Skärgårdshavets Helikoptertjänst.
Den senaste tiden har flera liknande fall rapporterats i Finland, och trenden är den samma i hela Europa.
– Liknande incidenter är än så länge inte hemskt vanliga, men de har blivit vanligare under de senaste åren. Det här är den fjärde liknande incidenten under det senaste året, säger Romppanen.
Enligt Finnhems är drönare i händerna på amatörer det största hotet mot deras flygverksamhet.
– I värsta fall kan hela helikoptern störta med hela personalen. Drönare är en risk för flygtrafiken överlag, säger han.
Förbudsområdet stort i närheten av flygplatser
Enligt Romppanen handlar det ofta om att de som flyger drönarna helt enkelt inte vet bättre.
– Många som styr drönarna lider av informationsbrist. Vi kommer att försöka vara i kontakt med dem som säljer drönare här i Finland och be att de delar ut information om vad man får göra med en drönare och vad man inte får göra, säger han.
Enligt Trafis regler får man flyga en drönare högst 50 meter upp i luften i närheten av flygplatser. I andra fall måste man få tillstånd av flygledningen.
I de flesta fall är förbudsområdet mellan tio och 20 kilometer från landningsbanan, och inte bara i den omedelbara närheten.
En begränsning är ett alternativ
– I viss mån måste man fundera på om man borde begränsa användningen av drönare. Det är åtminstone ett alternativ, men jag tror egentligen inte att det fixar grundproblemet, säger Romppanen.
Enligt honom är det i dagens läge enkelt att beställa drönare via nätet, så även om de inte skulle säljas i Finland skulle folk få tag på såna. Det viktigaste är att folk följer Trafis regler.
- Men man borde förbjuda folk från att flyga med drönare överallt. På vissa områden, till exempel mycket tätt befolkade områden kunde de vara helt förbjudna. Att flyga dem över ett stadsområde kan vara direkt farligt, om drönaren till exempel trillar ner på en människa, säger han.
Parkerade på helikopterplattan - sjuktransport tvingades vänta
Bilen stod parkerad på helikopterns landningsplats.
Uppdaterad med citat av Jouni Romppainen kl. 12.53.