Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Samppalinna utebad fick tillbaka sitt ursprungliga utseende

Från 2017
Uppdaterad 22.05.2017 16:55.
Samppalinna utebad färdigrenoverat.
Bild: Yle/Emmi Moilanen

Då Samppalinna utebad nästa vecka öppnas för allmänheten efter sin omfattande renovering kommer det ganska långt att se ut som då det byggdes 1955. Bassängerna har restaurerats till sitt ursprungliga utseende med målade betongytor. Runt den stora bassängen har det byggts en plaskdamm med vattensprutor.

- Den största förändringen syns ändå inte, säger Eeva Haapanen som är chef för Åbos simanläggningar. Teknikrenoveringen medför att tekniken och bassängernas vattenhanteringssystem förnyats i sin helhet. Men de har gömts undan inne i berget.

Eeva Haapanen.
Bildtext Eeva Haapanen.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Samppalinna simstadion finns i centrum av staden. Den har som förut en 50 meter lång bassäng, en barnbassäng, solterrasser och hopptorn, men alla ytor både inomhus och utomhus har förnyats.

- I barnbassängen har man målat fiskar i botten på bassängen, precis som på 50-talet. Vi tyckte att det är stiligt, säger Haapanen. 50-talslooken ska synas, inte gömmas.

Fiskar har målats på bottnen av barnbassängen.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Tillgängligheten har beaktats, så att det finns en ny hiss från omklädningsrummen upp till utebadet, och det finns en ny ramp i ena ändan av den stora bassängen.

Samppalinna utebad har fått en ramp i ena ändan av bassängen för att förbättra tillgängligheten.
Bild: Yle/Emmi Moilanen

Ett femtiotal personer jobbar med att ställa i ordning det som ännu återstår av arbetet. Det finns till exempel bara mull på sluttningarna, där det om en vecka ska finnas gräsmattor för folk att ligga på. Entreprenören har lovat staden att allt blir färdigt i tid.

En arbetare i gul väst limmar fast skyltar för en badanläggning.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Om provsimningarna och proverna framskrider som förväntat, kan Samppalinna utebad öppna sina dörrar på torsdag den 1 juni klockan 6 på morgonen. Det brukar traditionellt var kö utanför portarna om vem som ska vara först i bassängen då utebadet öppnar. Haapanen hoppas att folk då har laddat sina armband, så de kan komma in snabbare.

- Det är samma system som vi har i Impivaara simhall, men med olika laddningar. Man kan alltså ladda sitt armband på förhand och man använda det på flera olika ställen.

Eeva Haapanen.
Bild: Yle/Linus Hoffman

- Jag hoppas vi gör nytt rekord. Tidigare har det kommit 115 000 personer under somrarna, men nu hoppas jag på 150 000 besökare.

Samppalinnas officiella öppningsfest firas tisdagen den 20 juni, då det är gratis inträde klockan 6-20. Under dagen erbjuds även rundturer för att bekanta sig med de tekniska utrymmena.

Många minns ännu Miljoonsades konsert Rocktopus i samband Down By The Laituri 1995, då bandet iförda dykardräkter, under vattnet spelade Lapsuuden sankarille inför en publik på 2 000 personer uppe på utebadets läktare.

- Jag har hört att det har varit en konsert som många minns. Det skulle vara fint att ha något liknande, men först försöker vi få igång den vanliga verksamheten. Sedan ser vi vad vi kan hitta på, säger Haapanen.

Hopptornet vid Samppalinna utebad har återfått sin forna glans.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Diskussion om artikeln