Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Flyktingdemonstration på Järnvägstorget fortsätter trots allt - motdemonstranterna ska flytta

Från 2017
Uppdaterad 22.05.2017 17:09.
Flyktingdemonstration på järnvägstorget.
Bildtext Asylsökande har sedan februari demonstrerat mot Finlands flyktingpolitik i Helsingfors centrum. Först vid museet för nutidskonst, Kiasma, och sedan på Järnvägstorget.
Bild: Victoria Wirén

Flyktingarna fortsätter sin demonstration på Järnvägstorget i Helsingfors. Det här trots att Helsingfors stad förra veckan meddelade att demonstranterna ska bort. Däremot kan inte motdemonstranterna fortsätta på samma plats som nu under festivalen Världen i byn, som ordnas på veckoslutet.

- Järnvägstorgets flyktingdemonstration är etablerad. Asylsökandena har hittat till platsen och därför är det viktigt att demonstrationen fortsätter. Det här var vår utgångspunkt i förhandlingarna med Helsingfors stad och staden förstod, säger flyktingdemonstrationens informatör Outi Popp.

Villkoret för att demonstrationen får fortsätta var att demonstrationsområdet krymper en aning. Tältet ska nu minska till fyra gånger fyra meter.

- Demonstrationen ryms på Järnvägstorget också under festivalen Världen i byn och förorsakar inte trafikstockningar, säger Popp.

Fortsätter tillsvidare

Popp säger att demonstrationen nu fortsätter tillsvidare, också fastän andra evenemang kommer att ordnas på Järnvägstorget under sommaren.

- Vi kommer att förhandla med arrangörerna om hur vi ska få plats, säger Popp.

Följande evenemang kommer att vara Försvarsmaktens parad som ordnas första veckoslutet i juni. Därefter ordnar Fortstyrelsen ett evenemang på torget.

Flyktingdemonstrationen har nu pågått över 100 dagar på Järnvägstorget.

Polisen ska utvärdera arrangemanget

På Helsingfors stads byggnadskontor bekräftar byråchef Timo Korhonen att flyktingarna kan fortsätta demonstrera under festivalen Världen i byn.

- Demonstranterna gick med på ett begränsat demonstrationsområde och polisen kommer under festivalen att följa med hur det går att röra sig på området, säger Korhonen.

Enligt Korhonen kommer man utgående från erfarenheterna under Världen i byn att besluta sig för om demonstranterna och evenemang i framtiden kan samsas på torget.

- Polisen kommer att göra sin utvärdering av arrangemanget senare och bestämmer därefter om demonstranterna kan fortsätta, säger Korhonen.

Motdemonstranterna måste flytta under Världen i byn

På andra sidan Järnvägstorget, vid Aleksis Kivis staty, har en grupp motdemonstranter stått lika länge som flyktingarna.

Korhonen säger att om de kan fortsätta under festivalen Världen i byn är en sak mellan demonstranterna och festivalarrangören.

Enligt Kepa, som arrangerar för festivalen Världen i byn, kan motdemonstranterna ändå inte fortsätta på samma plats medan festivalen pågår.

- Motdemonstrationen finns nu där vi har tänkt ha försäljningsstånd för mat, säger Kepas programdirektör Outi Hannula.

Polisen ska därför förhandla med motdemonstranterna om var de kan fortsätta sin demonstration.

Tillägg klockan 17.09: Polisen meddelar nu att motdemonstranterna får stanna på Järnvägstorget.

Diskussion om artikeln