Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Varför lockar inte Lejonen NHL-spelare? Harkimo vill se verkliga orsaken bakom bortförklaringarna

Från 2017
Uppdaterad 22.05.2017 20:03.
Jesse Puljujärvi besviken, VM 2017.
Bildtext Jesse Puljujärvi var en av sju finländska VM-förstärkningar från Nordamerika.
Bild: Lehtikuva

Medan Sverige håvade in NHL-förstärkningar till ishockey-VM fick Finlands chefstränare Lauri Marjamäki många ”nej tack” av sina stjärnor.

En efter en avböjde finländska NHL-spelare spel i VM-turneringen i Paris och Köln. Samtidigt vällde svenska profiler in i VM-debutanttränaren Rikard Grönborgs trupp.

Lauri Marjamäkis första VM-turnering som Lejonlots slutade med en fjärde plats, medan Tre Kronor marscherade till guld – ledda av några av sina allra största stjärnor i bland annat Henrik Lundqvist och Nicklas Bäckström.

För en dryg vecka sedan efterlyste Yle Sportens Christoffer Herberts en ordentligt utredning till orsaken bakom den svaga blåvita uppslutningen.

Lauri Marjamäkis defensiva hockey har ogillats i Sverige.
Bildtext Vilken är relationen mellan Marjamäki och NHL-spelarna?
Bild: Lehtikuva

– Många med insyn i vad som hände under World Cup har sagt att det på något sätt skar sig mellan NHL-stjärnorna och Lauri Marjamäki, konstaterade Herberts i Slaget efter tolv-radioprogrammet.

– Många spelare har sagt att det är fullständigt struntprat, men handlingar säger mer än ord. När en så försvinnande liten del av World Cup-truppen är med i ett VM-lag är det nånting som gått galet i finländsk landslagshockey den här säsongen.

Harkimo: Måste finnas någon orsak

Bara två (Sebastian Aho och Valtteri Filppula) av nitton tillgängliga finländare som deltog i höstens World Cup – där Finland blev utan poäng – valde att hoppa på VM-tåget.

I många fall fanns fullgoda skäl till det nekande svaret på Lejonkallelsen, men Herberts är långt ifrån den enda som pekat på den anmärkningsvärt låga procenten och Marjamäkis roll i det hela.

– Vi borde mera diskutera varför våra NHL-spelare inte vill spela i landslaget, säger Jokeritchefen Hjallis Harkimo i MTV:s morgonprogram.

Henrik Lundqvist räddar skott av Oskar Osala, VM 2017.
Bildtext Henrik Lundqvist spelade en strålande VM-turnering och stoppade Finlands framfart i semifinalen.
Bild: EPA / All Over Press

I samma program försvarar den tidigare landslagsmålvakten Juuso Riksman spelarna, som har en lång säsong bakom sig när de beslutar om VM-medverkan. Många inledde säsongen med World Cup på hösten.

– Juuso vågar inte säga hur det är. Det där är just de bortförklaringar som spelare hittar på när de inte vill åka och spela, replikerar Harkimo och jämför med Lejonen med Tre Kronor.

– Hade inte svenskarna en lika lång säsong bakom sig? Varför vill deras NHL-spelare åka direkt till landslaget? Någon orsak måste det ju finnas.

Ordförande ser ingen dramatik

Ishockeyförbundets ordförande Harri Nummela utlovar en analys av landslagsläget i sommar, men betonar samtidigt att Marjamäkis position är tryggad och att landslagslotsen inte ska belastas för det sviktande NHL-intresset.

Om det är så att landslaget inte lockar så kommer vi att göra allt för att ändra på saken, formulerar sig Nummela i Yles intervju och utvecklar resonemanget till Ilta-Sanomat.

Harri Nummela, VM 2017.
Bildtext Ordförande Nummela manar till lugn.
Bild: Lehtikuva

– Jag kopplar inte ihop det här med tränarstaben, utan den större bilden. Vi måste ta hand om landslagets dragningskraft på kort och lång sikt, säger Nummela till IS.

– Om det på kort sikt finns något vi måste diskutera med NHL-spelarna, så kommer dessa diskussioner med säkerhet att föras. Men jag ser ingen dramatik här.

Diskussion om artikeln