Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kidnappningen av finländska i Kabul skedde under brutala former

Från 2017
Uppdaterad 22.05.2017 17:09.
Afghansk säkerhetspersonal står utanför det hus i Kabul som attackerades 21.7.2017. En tysk kvinna och en afghansk vakt dödades och en finländsk kvinna kidnappades.
Bildtext Gästhuset där biståndsarbetarna bodde.
Bild: EPA/JAWAD JALALI

Kidnappningen av en finländsk biståndsarbetare och mordet på en annan i Afghanistans huvudstad Kabul natten till söndagen skedde under mycket brutala former, skriver den afghanska sajten Tolo News.

Biståndsarbetarna, som bägge jobbade för svenska Organisation Mercy, låg och sov i övre vången av gästhuset i utkanten av Kabul, då beväpnade gärningsmän slog till.

Gärningsmännen skar halsen av vakten

En afghansk säkerhetsvakt som stod vid porten fick halsen avskuren, varefter attentatsmännen tog sig upp till de sovande kvinnorna.

Den tyska kvinnliga biståndsarbetaren sköts rakt i ansiktet, medan finländskan av hittills okänd orsak blev bortförd.

Två andra kvinnliga biståndsarbetare befann sig också i gästhuset men de ska ha räddats, skriver tidningen, med hänvisning till myndighetskällor.

Invånarna upprörda

Invånare i samma distrikt i Kabul - distrikt nummer 7 - är upprörda över det skedda. De berättar att huset var uthyrt till biståndsarbetarna sedan några år tillbaka.

- De gick till arbetet tidigt varje morgon och återvände vid halv femtiden på eftermiddagen. De var klädda i traditionella afghanska dräkter och bar huvudduk. De var vänliga och obeväpnade. I allmänhet hade de två säkerhetsvakter med sig, säger en av grannarna i området, Abdud Jalil.

Enligt grannarna jobbade alla i huset för Operation Mercy, eller så var de missionärer, helt klart verkar det inte vara.

Kidnappningar blir allt vanligare i Afghanistan

Kidnappningar har blivit ett enormt problem i Afghanistan, men i allmänhet är det infödda afghaner som förs bort av gärningsmän som hoppas på stora lösensummor.

På senare tid har det blivit allt vanligare att också utlänningar kidnappas.

För ett halvt år sedan fördes två professorer från det amerikanska universitetet i Afghanistan (AUAF) bort. De har inte blivit återfunna och man tror att de hålls av det islamistiska Haqqani-nätverket.

UM avslöjar inga nya detaljer

Utrikesminister Timo Soini (Sannf) vid Arktiska rådets möte i Alaska den 11 maj 2017.
Bildtext Timo Soini
Bild: /All Over Press

Utrikesministeriet här hemma har inte kommit ut med ny information om kidnappningen.

Utrikesminister Timo Soini träffade medierna i dag men han hade inget nytt att tillföra om utredningarna.