Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kommer Twin Peaks att förändra ditt liv - igen?

Från 2017
Uppdaterad 22.05.2017 18:30.
Kyle MacLachlan som Dale Cooper
Bildtext Kyle MacLachlan som Dale Cooper.
Bild: Rancho Rosa Partnership, Inc. All Rights Reserved.

Det omöjliga har hänt. Twin Peaks fortsättning är här. Den både levererar och trampar på stället.

Den här recensionen avslöjar inga detaljer om handlingen i Twin Peaks: The return.

1991 förändrades många liv i Finland. I tonårsrum och tv-soffor av läder bänkade man sig för att få veta vem som dödat Laura Palmer. Tv-serien Twin Peaks var en helt ny sorts tv. Den andra säsongen slutade med en cliffhanger som aldrig fick ett svar. Förrän idag.

Jag får sällan gåshud när jag tittar på tv. Jag har alltid undrat över varför tv- och filmskribenter använder uttrycket. Antagligen menar de bara att något är riktigt bra när de skriver att de får gåshud. Eller också får folk gåshud väldigt ofta. Det händer som sagt aldrig mig.

Trots det står mina blonda armhår rakt ut när det nya introt till Twin Peaks kör igång och vi får se det bekanta vattenfallet i högdefinition ackompanjerat av Angelo Badalamentis klassiska intro. Nu är ribban är vansinnigt högt ställd.

Käftsmällen uteblir

Jag vill få en käftsmäll och vakna upp och blir religiös. Jag vill att David Lynch ska ge mig samma mardrömmar som Bob gav tusentals ungdomar för 25 år sedan, de där mardrömmarna som jag aldrig fick, eftersom jag såg de två första säsongerna på DVD och kunde pausa när det blev för obehagligt. Jag vill att den maratonlånga nya säsongen, som David Lynch och Mark Frost har full kontroll över, ska förändra vad en tv-serie kan berätta. Precis som de gjorde i början av 90-talet.

Inget av det här inträffar så klart. Twin Peaks: The Return är en värdig uppföljare på en av historiens bästa tv-serier. Den är absolut inte dålig, men den är inte heller gudomlig.

25 år har gått i småstaden

Den nya säsongen bjuder på mycket nostalgi och många återseenden. 25 år har passerat men det är fortfarande Kimmy Robertsons Lucy som tar emot på polisstationen i Twin Peaks och hon är fortfarande landets blondaste och mest förvirrade receptionist. Man får en känsla av att det har tagit henne exakt två sekunder att stiga in i sitt livs roll igen.

Kimmy Robertson och Harry Goaz i Twin Peaks
Bildtext Kimmy Robertson och Harry Goaz som Lucy och Andy.
Bild: Rancho Rosa Partnership, Inc. All Rights Reserved.

Ibland står tiden verkligen stilla. Sheryl Lee har åldrats 25 år men när hon levererar Laura Palmers leende upphör tid och rum att existera på ett sätt som får en att baxna. När motorcykelknutten James Marshall vandrar in på The Roadhouse är han fortfarande så snygg och mystisk och sårbar att man dör.

Själv har jag alltid identifierat mig med The Log Lady, den gamla damen som bär på en stock som pratar med henne och ger kryptiska ledtrådar. Catherine Coulson dog tragiskt nog i cancer under inspelningarna men man hann filma en del scener med henne. Det är känslosamt att se henne ringa in några sista ledtrådar.

Vem dödade Laura Palmer?

Ett problem är med de nya avsnitten är samma dilemma som inträffade i slutet av den andra säsongen. Vi vet redan vem som mördade Laura Palmer. Mysterierna i den tredje säsongen är många, men det verkar omöjligt att skriva en lika bra premiss. Vi vet helt enkelt för mycket om den mörka värld som gömmer sig bakom småstaden Twin Peaks.

Ibland önskar jag att det här ännu mer skulle likna den första säsongen av True Detective eller Stranger Things. Det är ironiskt eftersom både True Detective och Stranger Things har stulit alla sina trick från Twin Peaks.

Det är också mycket svårare att chockera dagens tv-publik. Vi har sett tarmarna rinna ut och skrapas ihop igen i The Walking Dead och vi har rynkat pannan när vi försökte fatta i alla fall lite av vad som hände i Lost.

Twin Peaks var startskottet för en utveckling som serien nu själv måste komma ikapp.

Ibland drar själva mediet krokben för Lynchs feberfantasier. När Chromatics uppträder på scenen i The Roadhouse känns det som att titta på en professionellt ljussatt spelning från branschfestivalen South by southwest. Den suddiga filmkvalitén och störningarna från återanvända VHS-kassetter är borta och med dem försvinner också en del av magin.

Det känns inte längre som när man vinglar in på det lokala ölhaket och råkar snubbla över världens bästa band.

Chromatics på scenen i blått ljus.
Bildtext Chromatics på scenen.
Bild: Rancho Rosa Partnership, Inc. All Rights Reserved.

Fansen är nöjda?

De mest inbitna fansen får vad de vill ha. Lynch och Frost balanserar nostalgi och lösa trådar med nya lovande karaktärer på ett skickligt sätt. Det uppstår fler frågor än svar och det är precis så det ska vara.

Frågan är om vi behöver en ny succé i stil med den första säsongen. De gamla avsnitten är fortfarande tidlösa pärlor. En ny publik upptäcker dem hela tiden och förförs idag av hur enkelt det är att göra GIF-animationer av karaktärerna.

När alla avsnitt av den tredje säsongen är publicerade kommer jag att se dem i ett sträck och jag kommer att njuta. Sedan kommer jag förmodligen att glömma bort dem.

Det här är mina första intryck av Twin Peaks: The Return. Vilka är dina?

Kyle MacLachlan som Dale Cooper 25 år senare.
Bildtext Dale Cooper 25 år senare.
Bild: Rancho Rosa Partnership, Inc. All Rights Reserved.