Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HIFK:s häckstjärna Kanervo lägger ner säsongen – får inte ens jogga förrän hösten

Från 2017
Jussi Kanervo, 2013.
Bildtext Jussi Kanervo riktar blicken mot kommande år.
Bild: SUL arkiv

Friidrottssäsongen är över innan den ens ordentligt hann komma igång för Jussi Kanervo. U23-EM-silvermedaljören har opererats och springer inte en meter i sommar.

Jussi Kanervo har redan länge hört till Europas mest framstående häcktalanger. På 110 meter häck har han en femteplats från både VM (2012) och EM (2011) i U20-klassen.

Fokus har sedermera flyttats till 400 meter häck, där Kanervo tog EM-silver i U23-klassen i Tallinn sommaren 2015. Han har även deltagit i de två senaste EM-tävlingarna (2014 och 2016) på herrnivå.

VM-debuten skulle komma i sommar – men den skjuts nu upp.

– I sommar springer jag inte en meter. Bra om jag ens kan gå, berättar Kanervo om sina skadeproblem till YleUrheilu.

Levt med smärta

Ljumskarna har vållat Kanervo bekymmer i ett par års tid. Den trefaldige finländska häckmästaren opererades i höstas och återvände till tävlingsbanorna i mars. Det borde han inte ha gjort.

Helsingfors IFK-löparen drog upp en ny skada och opererades på nytt i USA för några veckor sedan. Läkarens råd lyder nu att han får börja jogga först om fyra månader.

– Jag har levt med smärta i ett par års tid, säger Kanervo som trots bakslaget inte har planer på att ge upp karriären och nämner OS som den stora drömmen i framtiden.

Nu väntar dock en annorlunda vardag för 24-åringen som i december blir klar Bachelor of Business Administration från universitetet i South Carolina.

Diskussion om artikeln