Euroländerna och IMF oense - Grekland blev utan pengar
Eurogruppens åtta timmar långa möte på måndagskvällen slutade utan konkreta resultat. Euroländerna och Internationella Valutafonden (IMF) lyckades inte komma överens om hur Greklands skuldbörda ska lättas.
I stället fick Grekland som är i akut behov av nästa utbetalning från det tredje lånepaketet lämna mötet tomhänt.
Ännu inför måndagens möte var tongångarna optimistiska, den grekiska regeringen hade klubbat igenom ett nytt besparingspaket och flera finansministrar signalerade att en uppgörelse om nästa utbetalning är sikte.
Men något beslut blev det inte. Istället är IMF och euroländerna fortfarande oense om hur den grekiska skuldbördan ska bli lättare.
Oenigt om skuldavskrivning
- Jag tror vi är väldigt nära en överenskommelse men ikväll lyckades vi inte överbrygga de åsiktsskillnader som finns, sade eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem på en presskonferens i Bryssel efter midnatt.
IMF vill att eurozonens länder ska avskriva en del av Greklands skulder men framför allt Tyskland har hållit hårt fast vid att inga avskrivningar kan godkännas.
IMF bedömer också att Greklands statsskuld är på en ohållbart hög. En åsikt som de europeiska långivarna inte delar.
Finansminister Petteri Orpo (Saml) tror ändå på parterna lyckas komma överens innan eurogruppens nästa möte den 15 juni.
- Inte handlar det om några väldigt stora åsiktsskillnader utan nu gäller det att använda de följande veckorna effektivt för att hitta en lösning.
IMF:s roll i det grekiska räddningspaketet är fortfarande öppen.
- Vi gjorde enorma framsteg på dagens möte på flera punkter, men det krävs mera jobb innan IMF:s styrelse kan fatta beslut om fonden ska ta del i det tredje stödpaketet till Grekland, sade Dijsselbloem.
Grekiska statskassan hotar att sina
Samtidigt tickar klockan. Om en uppgörelse om nästa nödlån på drygt 7 miljarder euro inte nås på nästa möte den 15 juni riskerar den grekiska statskassan att sina.
Senast i juli blir den grekiska regeringen tvungen att ställa in amorteringar och räntebetalningar
Eurogruppens ordförande Dijsselbloem tror ändå på en lösning när eurogruppen samlas i juni igen.
- Alla parter har varit väldigt konstruktiva det gör mig optimistisk, sade Dijsselbloem