Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

President Niinistö fördömer attacken - hänsynslös och omänsklig

Från 2017
Uppdaterad 23.05.2017 10:28.
President Sauli Niinistö.
Bild: Lehtikuva

Republikens president Sauli Niinistö har i skarpa ordalag fördömt gårdagskvällens attack mot konsertarenan i Manchester, då 19 människor dödades och över 50 skadades.

Niinistö säger att attacken var ytterst hänsynslös och omänsklig, i synnerhet då arenan var full av unga människor.

- För alla finländares del vill jag ta del av den sorg offrens anhöriga och nära känner nu. Finland fördömer terrorism i alla dess former, säger Niinistö i ett uttalande nu på morgonen.

Också statsminister Juha Sipilä har på twitter fördömt attacken.

- Jag är chockad över nyheterna från Manchester. Våra tankar är hos offren och deras anhöriga och familjen.

Utrikesminister Timo Soini har likaså uttryckt sin avsky för det skedda. Det är en feg attack mot oskyldiga barn och mot oss alla.

Salolainen: Avsedd att orsaka stor skada

Pertti Salolainen.
Bildtext Pertti Salolainen
Bild: Yle/Parad Media

Den misstänkta terrorattacken i Manchester var riktad mot en popkonsert för att orsaka så mycket skada som möjligt, säger viceordföranden för riksdagens utrikesutskott Pertti Salolainen, som också varit Finlands ambassadör i London.

- Det var ett massevenemang, så man vill orsaka publiken maximal skada. Det var nog ganska noggrant uttänkt.

Attacken kommer också att påverka politiken i Storbritannien, tror Salolainen (Saml). Det är förtida parlamentsval i Storbritannien om bara några veckor. Händelser som den här brukar gynna de styrande, i det här fallet de konservativa och premiärminister Theresa May.

- Jag skulle tro att det här hjälper May i valkampanjen på det sättet att när det händer sådana här dåliga saker så vill människorna stöda regeringen för att göra det yttersta för säkerheten.

Manchester är en etniskt brokig stad

Manchester
Bild: EPA

Salolainen, som var Londonambassadör åren 1996-2004, beskriver Manchester som en mångkulturell och etniskt mångfacetterad stad.

- Det finns många etniska grupper där. De vita utgör bara två tredjedelar av människorna som bor där, så det är mycket etniskt spritt.

Hur kommer då utrikesutskottet att behandla attacken? Inte alls, säger Salolainen.

- Normalt gör vi ingenting när vi får en sådan här situation. Vi får information från pressen, radio och tv. Om det finns något särskilt hemligt så får vi naturligtvis specialinformation.

Londonambassadens pressråd till FNB: Chock den första reaktionen

Pressrådet Pekka Isosomppi på Finlands ambassad i London säger att chock har varit den första reaktionen efter det misstänkta terrordådet i Manchester.

Isosomppi säger att man nog har kunnat frukta något liknande eftersom något sådant inte har inträffat i Storbritannien på flera år.

Ambassaden uppmanar alla finländare i Manchester att ta kontakt med sina anhöriga och att göra en reseanmälan samt att följa med myndigheternas meddelanden.

Diskussion om artikeln