Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Terrorforskare: Det här är normalläget i Storbritannien

Från 2017
Uppdaterad 23.05.2017 10:22.
Terrorismforskaren Magnus Ranstorp.
Bildtext Terrorismforskaren Magnus Ranstorp.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Attacken i Manchester är den blodigaste i Storbritannien sedan de koordinerade terrordåden i London år 2005 som krävde 52 dödsoffer.

Storbritannien har utsatts för terrordåd så gott som årligen sedan attackerna i London och flera hundra misstänkta jihadister har förpassats till brittiska fängelser. Därför har britterna hög beredskap för terrordåd, säger terrorismexperten Magnus Ranstorp till Sveriges radio.

- Storbritannien har kanske den högsta i Europa, jag tror kanske Frankrike har en svårare situation.

Ranstorp konstaterar att Storbritannien har 130 års erfarenhet av kontraterrorarbete, bland annat på grund av situationen med Nordirland.

- Sedan 2005, när vi hade den synkroniserade terrorbombningen i London, har Storbritannien förhindrat ett lika stort terrorattentat varje år sedan dess. Så det har varit ett extremt intensivt arbete för Counter terrorism command vid Scotland Yard. De har vana, de har rutin. Det här är normalläget i Storbritannien tyvärr.

Bomben i nyckelposition

Professor Mats Fridlund, som forskar i terror vid Aaltouniversitetet, säger att mycket tyder på islamistisk terrorism. Självmordsbombare brukar ha islamistisk koppling, trots att många av den senaste tidens islamistiska terrordåd i Europa har utförts med fordon, säger Fridlund.

Professor Mats FRidlund, med gasmask  handen, framför sin bokhylla
Bildtext Mats Fridlund
Bild: Bengt Östling/Yle

Att attacken riktas mot en konsert med många unga på plats tyder på att en attack mot det civila, öppna samhället.

Nu gäller det att reda ut om det är en organisation eller en ensamvarg som ligger bakom och då är det viktigaste att reda ut vad det är för typ av bomb, enligt Fridlund. När man vet det kan man dra mera slutsatser.

- Man kan säga så här: är det den person som har byggt bomben som dog eller är det någon annan som byggt bomben, det är centrala detaljer.

Diskussion om artikeln