Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tidslinje över de senaste årens terrordåd i Storbritannien

Från 2017
Uppdaterad 23.05.2017 10:23.
Buss som totalförstördes i terrordåden i London den 7 juli 2005
Bild: EPA/Peter Macdiarmid/POOL

Sju terrordåd har genomförts i Storbritannien under 2000-talet.

Det mest förödande dådet inträffade sommaren 2005 då över 50 människor dödades och hundratals skadades i ett attentat mot människor i tre metrotåg och en buss.

Vi har gjort en tidslinje över de senaste terrordåden.

22 maj 2017

Minst 22 personer dödades i ett terrordåd under artisten Ariana Grandes korsert i Manchester. Ett sextiotal personer skadades. Polisen utgår från att det handlar om ett terrordåd.

22 mars 2017

Fem personer dödades då en islamistisk extremist körde på människor på Westminsterbron och knivhögg en polis utanför parlamentshuset. Polisen sköt ihjäl gärningsmannen.

16 juni 2016

Labourparlamentarikern Jo Cox mördades utanför sitt kontor i Batley. En högerextremist besköt och knivhögg henne flera gånger. Gärningsmannen har dömts till livstids fängelse.

5 december 2015

En ensam gärningsman försökte halshugga en person på en metrostation i östra London. Gärningsmannen var inspirerad av terrorgruppen Islamiska staten. Det visade sig att han led av schizofreni.

Gärningsmannen vårdas på sjukhus och har dömts till livstids fängelse. Enligt straffet måste han sitta inne minst åtta för mordförsök.

22 maj 2013

En brittisk soldat mördades av två islamiska extremister. Soldaten gick till fots då männen körde på honom med en bil. Efter det försökte männen halshugga soldaten.

30 juni 2007

Två män inspirerade av islamisk extremism rammade huvudterminalen på Glasgows flygplats med en fyrhjulsdriven bil fullastad med bensin och gasbehållare. En av männen dog i attacken medan fem personer skadades.

7 juli 2005

Fyra självmordsbombare dödade 52 personer och skadade hundratals i London. Gärningsmännen sprängde sig själv i luften i tre metrovagnar och i en buss.

Källor: Guardian, FNB

Diskussion om artikeln