Bokrecension: Jobba hårt och dröm stort säger Ivanka Trump
Jeanette Öhman tycker att Ivanka Trumps bok "Women who work" är en ojämn gott och blandat-påse med uppräkningar om hur bra det går för Ivanka själv, lösryckta citat från olika kändisar och vad som mest påminner om Carpe Diem-liknande klyschor.
Text: Jeanette Öhman
Följ din passion! Definiera själv vad framgång är! Var arkitekten i ditt liv! Den amerikanska presidentdottern, Ivanka Trump, sätter i sin självhjälpsbok ”Women who work” ord på den amerikanska drömmen: Om du bara jobbar hårt och drömmer stort kan du bli vad som helst.
Det här tankesättet passar perfekt in i ett land som är byggt på värderingar kring att vara sin egen lyckas smed. Det är bara det att den stora majoriteten inte har en möjlighet att smida guld.
Tvärtom har den sociala mobiliteten i USA stått stilla de senaste tjugo åren. Man sitter fast i den klass man föds in i. Klassresor är mycket enklare att göra i ett välfärdssamhälle som Norden där utbildning är gratis och det finns ett någorlunda täckande socialskydd.
I USA dikterar föräldrarnas utbildning och ekonomiska situation barnens framtid. Den amerikanska drömmen är reserverad för de redan priviligierade, men det struntar Trump i och låtsas istället att det är hårt arbete och passion som gjort henne framgångsrik.
Bara några sidor in blir det tydligt att bokens målgrupp inte är ”kvinnor”, utan snarare ”vita, högutbildade, priviligierade kvinnor i karriären”.
Women who work är en ojämn gott och blandat-påse med uppräkningar om hur bra det går för Ivanka själv, lösryckta citat från olika kändisar (bland annat Oprah, Ghandi, Sokrates och författaren Toni Morrisons roman ”Beloved” som handlade om slaveriet i USA, en jämförelse som Trump borde ha hållit sig borta från ) och vad som mest påminner om Carpe Diem-liknande klyschor.
Hon berättar om hur man bäst anställer folk (ring upp alla tidigare arbetsgivare!), hon tipsar om att gifta sig med en person som accepterar mammor som gör karriär och framför allt att vara passionerad. I den här boken används inget annat ord lika ofta som ”passionerad”.
Bara några sidor in blir det tydligt att bokens målgrupp inte är ”kvinnor”, utan snarare ”vita, högutbildade, priviligierade kvinnor i karriären”. En guide för dem som redan har sitt på det torra.
Women who work handlar nämligen inte om grundläggande politiska eller strukturella förändringar för kvinnor i arbetslivet. Istället kommer Trump med tips om hur kvinnor ska förändra sig själva på en individnivå och på så sätt samla på sig så många fördelar som möjligt.
När Facebook-chefen Sheryl Sandbergs bok ”Lean in – kvinnor karriär och viljan att satsa” kom ut 2013 blev hon kritiserad för att förbise samhälleliga strukturer och istället lägga allt ansvar på individen.
Trump gör samma sak i sin bok, fast med lite mindre slipat språk och ointressantare anekdoter (hon vandrar i Patagonien, hennes minsta barn gråter när hon går på jobb och hur hon missar helkroppsmassager för att hon är så upptagen med sin pappas presidentkampanj).
En annan syn på jobbandet
Varken Sheryl Sandberg eller Ivanka Trump är de första att skriva om kvinnor och arbete i USA. Barbara Ehrenreichs bok ”Barskrapad: konsten att hanka sig fram” från 2002 undersökte det omöjliga i att försörja sig på låglönejobb i USA.
Journalisten Ehrenreich tog under några månader jobb som vård- och barbiträde, städerska och affärsbiträde i Minnesota, Maine och Florida. Hon försökte alltid få det bäst betalda arbetet och letade alltid efter den billigaste bostaden. Ändå var det praktiskt taget omöjligt att försörja sig trots att hon ofta delade boende med andra och åt så billigt som möjligt.
I ett land där dagvården ofta kostar runt 1000 dollar i månaden är barn en lyxprodukt för dem längst nere i klasserna. Att få läsa Trumps analys på det amerikanska klassamhället och hur förslag på lösningar hade gjort boken både intressantare och trovärdigare.
Det största problemet för kvinnor som jobbar i USA är nämligen inte att hitta sin passion, ett tillräckligt bra team att leda, eller att välja om man ska jobba inom familjeföretaget eller inte. Det är bristen på föräldraledighet, jämställt föräldraskap och en förmånlig dagvård.
I rättvisans namn nämner Trump som snabbast att alla inte har förmånen att leda ett team eller förhandla upp sina löner, hon skriver också att det vore bra med en federalt lagstiftad föräldraledighet. Eftersom hon själv nuförtiden jobbar som (oavlönad) rådgivare i Vita huset ska det bli spännande att se om hennes förhandlingskunskaper gör slag i saken och konkret hjälper arbetande amerikanska mammor.