Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Esbo tar tag i mögelskolorna - gör symptomenkät med alla skolelever

Från 2017
Pulpeter
Bildtext Esbo söker med ljus och lykta efter fler lokaler som lämpar sig som tillfälliga skolor.
Bild: Yle/Madeleine Boström

Tio pilotskolor är först ute med att göra symptomenkäter, men sedan ska alla elever följas upp. Problemen med inomhusluften i skolor kommer att bli en stor fråga i budgetförhandlingarna i höst.

Det ska göras två olika enkäter om symptom på inomhusluft. Skoleleverna i Esbo ska få svara på om de haft symptom på inneluftsproblem så att staden kan kartlägga läget och förhoppningsvis hitta eventuella problem i ett tidigare skede.

Den ena är utarbetad av THL och den andra av skolhälsovården. Tio skolor väljs slumpmässigt ut för att göra en pilotenkät i höst, men sedan ska varje skolelev i Esbo svara på en symptomenkät.

Det här beslöt stadsstyrelsens lokal- och bostadssektion på tisdag.

Sökes: nya lokaler för skolevakueringar

Esbo har problem med inomhusluften i flera av sina skolor. Den senaste skolan att evakueras är finska grundskolan Karamzinin koulu i Träskända.

Staden jobbar hela tiden med att utreda var det finns tillfälliga lokaler som elever kan evakueras till vid behov.

Blir stor fråga i budgetförhandlingarna

Mögelproblemet i skolorna är akut i Esbo och diskuterades mycket inför kommunalvalet. Nu kommer frågan att bli central i både Esbostrategin som ska göras upp av nya fullmäktige, samt i höstens budgetförhandlingar.

Det säger åtminstone Tiina Elo i stadens näststörsta parti De gröna. Elo är för tillfället ordförande för lokal- och bostadssektionen som just behandlat frågan.

- Problemet är fortfarande allvarligt. Vi har arbetat mycket med det och i dag är det åtminstone en stor prioritet hos alla fullmäktigegrupper. Nu måste vi hitta lösningar och pengar så att vi snabbare kan renovera skolorna med inneluftsproblem eller ersätta dem med nya, och få läget under kontroll, säger Elo.

Diskussion om artikeln