Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Björn åt middag från soptunna i Ingå

Från 2017
Uppdaterad 23.05.2017 13:29.
En björn syns stå bakom en soptunna. Till höger syns en täckt släpvagn.
Bildtext Björnen fångades på bild bakom soptunnan på måndag kväll.
Bild: Privat

En björn har observerats i Degerby-Kopparnäsområdet i Ingå och i Störsvik i Sjundeå två kvällar i rad och ätit mat från en soptunna. Björnen har också rört sig kring golfbanorna i Störsvik.

Efter midnatt natten till måndagen (22.5) såg två grannfamiljer i Kopparnäsområdet björnen för första gången. En av invånarna hade sett finalen i ishockey-VM och var vaken och hörde ljud från gården.

Två omkulvälta soptunnor, omringade av sopor.
Bildtext Soptunnorna efter björnens framfart.
Bild: Privat

Björnen hade då fällt soptunnor och åt mat från soptunnorna i ungefär 45 minuter. Det här är ungefär tio meter från familjens bostadshus och fem meter från garaget. Händelsen polisanmäldes.

Programmet är inte längre tillgängligt
Västnyländska nyheter: En björn rör sig i Ingå och Sjundeå - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Ställde sig på bakbenen

På måndag kväll (23.5) kom samma björn tillbaka strax före klockan 21 på kvällen. Då var den igen hungrig och glufsade i sig mat från soptunnan utan att fälla den.

En björn står på bakbenen vid en soptunna.
Bild: Privat

Björnen ställde sig också upp på bakbenen.

- Den var så stor att vi blev skrämda, säger en granne.

- Den gick helt nära och brydde sig inte om oss, säger en annan granne.

Grannarna har blivit ombedda att hålla sig inomhus i kväll ifall björnen dyker upp på nytt. De har fått veta att de ska kontakta det lokala jaktlaget om björnen på nytt dyker upp.

Kommissarie Maria Sainio vid Raseborgspolisen säger att jägare i första hand ska försöka jaga bort björnen från området. Om det inte lyckas får polisen ta ställning till frågan på nytt.

Det har setts björn på flera håll i Västnyland under våren. Allt tyder på att det rör sig åtminstone två björnar i Västnyland.

Artikeln uppdaterades 23.5 klockan 13.10 med polisens kommentar.

Diskussion om artikeln