Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fotbollsproffset Richard Jensen tog studenten på egen hand – vill bli pilot

Från 2017
Uppdaterad 24.05.2017 18:27.
Richard Jensen med en gitarr i handen.
Bildtext Richard Jensen har också lärt sig spela gitarr det senaste året.
Bild: Yle/Sebastian Backman

Borgåbördiga Hollandsproffset Richard Jensen siktar mot skyarna – bokstavligen. Den ultimata drömmen är att flyga min egen fotbollsklubb, som spelar i Champions League, till spelorten, säger "Ricke" till Yle Sporten.

Det finns fotbollsproffs som spelar tv-spel dagarna i ända – och så finns det Richard Jensen.

En proffskarriär inom fotbollen går att kombinera med studier.

Den senaste tiden har "Ricke" varit med om att lansera en startup och lärt sig spela gitarr. Så har han också hunnit ta studenten på egen hand, via distansstudier.

– Vill man så hinner man. Det är frågan om att göra tid för allt. Våra dagar kan ibland vara ganska korta som fotbollsspelare. Jag själv, personligen, behöver någonting att fylla dagarna efter träningarna med, säger Ricke till Yle Sporten.

Richard Jensen ropar.
Bildtext Ricke var kapten för reservlaget förra säsongen.
Bild: Yle/Sebastian Backman

E i kort matematik

Pappa Henrik skickade ner böcker till Nederländerna och Ricke begravde sig i litteraturen.

– De senaste tre–fyra månaderna har varit helt löjliga. Direkt då jag kom hem från träningarna läste jag till studenten och hade kurser jag måste göra. Från två eller tre till sju på kvällen så satt jag och läste på studenten och gjorde kurser.

Fick du bra vitsord?

– Förut hade jag alltid bra vitsord i skolan. Jag har alltid haft – och kommer alltid att ha – höga förväntningar på mig själv. Just med tanke på att jag helt själv studerat till student utan desto vidare hjälp måste jag sänka mina förväntningar.

– Mitt mål var helt enkelt att komma igenom. Fick jag bra vitsord var det bara ett plus. Det som betydde mest var matematiken. Jag är väldigt intresserad av matematik. Enligt de preliminära resultaten fick jag ett E. Det var jag kanske mest stolt över.

Pilotdrömmen lever stark

Besattheten blev till passion. I något skede började jag märka att det här är verkligen någonting som jag brinner för, som jag vill göra efter min karriär.

Eftersom Ricke var tvunget att skriva studenten på finländsk mark åkte han över till Finland och satte sig ner på skolbänken i Lovisa gymnasium.

Studenten var ett nödvändigt ont. I framtiden vill Ricke koncentrera sig på det väsentliga: att bli pilot. Han planerar att inleda studierna redan i höst, genom att börja jobba på licensen PPL – private pilot licence.

– Vi flög ganska ofta till internationella turneringar med FC Honka och jag var ganska rädd för att flyga. Då jag är rädd för något brukar jag ofta bli besatt av det. Det var så det började, jag tog reda på allting och ville veta mera om vad som hände, vilka ljud som kom från kabinen och så vidare.

– Besattheten blev till passion. I något skede började jag märka att det här är verkligen någonting som jag brinner för, som jag vill göra efter min karriär. Det har jag beslutat. Och om jag säger att jag kommer att göra någonting så kommer jag också att göra det.

Till Manchester via en mellanlandning i Rom

Just nu är den kortsiktiga planen för Ricke att ta sig in i Twentes förstalag – och inleda pilotstudierna. I framtiden vill Ricke gärna spela i AS Roma eller Manchester United.

Och ännu längre fram börjar drömmarna bli allt mer ambitiösa

– Någon dag, om allt går sin väg, så skulle jag vilja flyga mitt eget lag, ett lag som spelar i Europa League eller Champions League, till destinationen där vi spelar. Och sedan flyga laget tillbaka. Det är min ultimata dröm, haha. Vilket kanske låter så där cuckoo, men vem vet, man måste alltid drömma, säger Ricke med ett stort leende.

Richard Jensen gestikulerar åt en domare.
Bild: Yle/Sebastian Backman

Missa inte inslaget om fotbollsbröderna Richard och Fredrik Jensen i Sportmagasinet onsdagen den 31 maj klockan 19.

Diskussion om artikeln