Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bollhall på is i Pedersöre

Från 2017
Uppdaterad 23.05.2017 13:58.
Fotbollsplanen vid Sursik i Pedersöre
Bildtext Det är på den här planen som bollhallen enligt planerna skulle byggas.
Bild: Yle/Kjell Vikman

Bollhallsprojektet i Pedersöre stötte på patrull i det här skedet. Med rösterna 5-5 och ordförande Henrik Sandbergs (SFP) avgörande röst remitterade kommunstyrelsen bollhallsfrågan till tjänstemännen för ny beredning.

I kommunstyrelsens ärendelista ingick tre paragrafer som berörde bollhallen, aktieteckning för 70 000 euro, kapitallån och borgensförbindelse för sammanlagt 1,25 miljoner euro och 159 000 euro för återuppbyggnad av en kastplan för friidrottare.

Alltför trångt på det planerade området

Enligt Per-Erik Finne (SFP) som föreslog remittering i kommunstyrelsen i Pedersöre blir det alltför trångt på området invid ishallen om bollhallen placeras på den nuvarande kastplanen för friidrottare.

- Det förstör hela området om man bygger en bollhall där, det inskränker på övrig verksamhet och en idrottsgren kan inte vara så viktig att den kör över andra idrottsgrenar, säger Per-Erik Finne.

Det kostar enligt kommunens beräkningar 159 000 euro att bygga en kastplan på ett annat område. Företagaren Leif Käldman i Pedersöre har lovat 300 000 euro om bollhallen byggs på det område som fotbollsvännerna önskar och byggstarten sker i år.

- Totalekonomiskt har man inte sett till helheten även om jag lyfter på hatten för Leif Käldmans initiativ. Vi måste inte ta till en paniklösning nu.

Bidrag kräver byggstart

Företagaren Leif Käldman har den 30 juni som en bakre gräns för sitt bidrag på 300 000 euro till projektet, före det skall allt vara klart för byggstart, annars drar han tillbaka sitt erbjudande.

- Jag tycker det är konstigt att kommunstyrelsen fattar ett sånt här beslut. Vi har redan ett trettioårigt arrendekontrakt med kommunen på ifrågavarande område som kommunstyrelsen godkänt, säger Stefan Olli som är ordförande för den arbetsgrupp som jobbat med projektet.

- Vi måste se hur vi går vidare nu, ett problem är att det kommer en ny styrelse och ett nytt fullmäktige mitt i den här processen.

Diskussion om artikeln