Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Theresa May: Utom allt tvivel att det var en terrorist

Från 2017
Uppdaterad 23.05.2017 14:29.
Theresa May fördömde attacken efter krismöte med regeringen - Spela upp på Arenan

Storbritanniens premiärminister Theresa May har efter ett krismöte med regeringen sagt att det står utom allt tvivel att konsertbesökarna i Manchester föll offer för en terrorist.

Det är ett av de värsta terrordåd som Storbritannien har utsatts för, sade May. Hon konstaterade att polisen nu arbetar för högtryck för att klarlägga hela bilden.

De skadade vårdas på åtta sjukhus i Manchesterområdet, många har livshotande skador. Och vi vet att det finns många barn och ungdomar bland de döda och skadade, sade Theresa May.

Hon fördömde terrorismen och intygade att alla som på något sätt varit inblandade i Manchesterattacken ställs inför rätta.

Gärningsmannen - en självmordsbombare - dog på platsen. Theresa May säger att det inte är känt om gärningsmannen agerade ensam.

Polisen tror sig veta vem gärningsmannen är, avslöjade May.

Senare i dag träffas den brittiska ledningen i ett nytt krismöte.

Ingen säkerhetsgranskning vid arenans ingång

Unga som nyhetsbyrån Reuters har talat med i Manchester vittnar om brister i säkerheten vid portarna till konsertarenan.

Vi granskades inte alls när vi gick in på arenan, och ingen letade igenom våra väskor, säger 17-åriga Kieron Ferries.

- Jag går ofta på konserter och är van vid granskningar. Därför blev jag förvånad över att ingen granskade mig nu vid Ariana Grandes konsert, säger Ferries.

Sebastian Diaz som var i samma sällskap som Ferries säger att vakterna bara skannade biljetterna.

Nikola Trochtova säger till en tjeckisk radiokanal att säkerhetsåtgärderna var obefintliga vid konserten och att inga väskor ska ha granskats.

Diskussion om artikeln