Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kvinnobrist ställer till problem i Karlebypolitiken

Från 2017
Kvinna vid datorskärm
Bildtext Det valdes in få kvinnor i Karlebys stadsfullmäktige.
Bild: Yle/Roger Källman

I Karleby har man stött på problem med att fördela förtroendeuppdragen efter kommunalvalet. Det fattas en kvinna i stadsstyrelsen.

Karleby får det mest manstarka nya fullmäktige i hela landskapet. Endast 21 procent av de invalda är kvinnor. Att det är så tunnsått med kvinnor gör det svårt med jämställdheten när de politiska posterna ska fördelas.

De politiska partierna ska åter mötas på tisdagen för att bland annat diskutera hur man ska hitta ytterligare en kvinna till stadsstyrelsen. Minst 40 procent av styrelseledamöterna ska vara kvinnor (Lagen om jämställdhet mellan kvinnor och män).

Namnen tryter

- Namnen tryter och läget börjar bli komplicerat, säger Centerns Reino Herlevi som leder förhandlingarna till Yle Kokkola.

Enligt stadens nya förvaltningsstadga måste stadsstyrelsens medlemmar vara invalda i fullmäktige, så det går inte att plocka in en kvinna utifrån.

Strax efter valet sa nyinvalda Camilla Wikman (SFP) och återinvalda partikamraten Marlén Timonen till Yle Österbotten att resultatet gjorde dem nedstämda.

- Det är mycket beklagligt att det blev en sådan snedfördelning, säger Wikman

Timonen beklagade att kvinnor inte röstar på kvinnor.

Bildtext Marlén Timonen.
Bild: YEL/Ida-Maria Björkqvist

Kvinnoklubben återuppstår

Svenska kvinnoklubben i Gamlakarleby fyller 70 denna månad och nu har man blåst liv i föreningen. Ny ordförande är Camilla Wikman och i styrelsen sitter Brit Stenman.

Stenman säger att SFP:kvinnorna gjorde ett bra kommunalval, två av fem invalda är kvinnor.

- Det är bra, men kunde vara ännu bättre. Situationen i övriga partier är sämre, och inte har den blivit bättre med åren, säger Stenman.

Kvinnoklubben vill gärna locka med flera unga kvinnor i politiken. Brit Stenman säger att tröskel att engagera sig politiskt är högre för kvinnor.

Starka profiler syns

Enklast är det för dem som engagerar sig politiskt redan som unga. Svensk ungdom är en bra inkörsport säger Stenman.

- Det finns starka kvinnor, som profilerat sig och syns i politiken. Men det är inte så enkelt att bli känd som politiker eller att bli invald för första gången, säger Stenman

Men vad beror det på att så pass få kvinnor vill engagera sig politiskt?

- Det är en svår fråga, men det är klart att jobb och barn tar tid även om familjerna är mera jämställda i dag. Sen är det också mera populärt att ta hand om sig själv och till exempelvis satsa på träning.

Stenman säger att kvinnorna behöver stöd för att delta i samhällsdebatten och det stödet vill Svenska kvinnoklubben ge.

- Om de tar första steget och får en uppgift så märker de att det är roligt och givande att vara med och påverka, säger Stenman.