Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polischef i Kabul: Talibaner bakom kidnappning av finländsk biståndsarbetare

Från 2017
Uppdaterad 23.05.2017 20:13.
En afghansk man talar i telefon utanför det hus som attackerades i Kabul den 21 maj 2017.  En tyska kvinna och en afghansk vakt dödades medan en finländsk kvinna kidnappades.
Bild: AFP / Lehtikuva

Polischefen i Afghanistans huvudstad Kabul, Hassan Shah Frogh, säger till nyhetssajten Tolonews att det är talibaner som står bakom kidnappningen av den finländska biståndsarbetaren och mordet på en annan i Kabul sent på lördag kväll.

I samband med attentatet mot ett gästhem i Darul Aman-distriktet i Kabul dödades en tysk biståndsarbetare och en afghansk säkerhetsvakt, medan finländskan av någon orsak kidnappades.

Enligt uppgifter som kom ut på måndagen skedde morden på ett mycket rått sätt - vakten fick halsen avskuren och den tyska kvinnan sköts rakt i ansiktet.

Enligt Frogh ska säkerhetsfirmor ha erbjudit utlänningarna i gästhemmet ytterligare beskydd, men de hade vägrat ta emot det.

Motivet sannolikt politiskt

Frogh säger att polisen i Kabul har startat en stor utredning kring det skedda, men han ger ingen ytterligare information om var finländskan kan befinna sig.

Talibanerna brukar arrangera sådana här attacker då de har lidit större förluster, säger Frogh, då han funderar över motivet till dådet.

- De kan tillgripa metoder som just kidnappning av personer. De kidnappade kan sedan användas i utbyte för att få gripna talibaner frigivna, säger Frogh.

Abdul Khaliq Zazai Watandost, medlem i Kabuls provinsråd, tror också liksom Frogh att motivet till morden och kidnappningen är politiskt och inte kriminellt.

Diskussion om artikeln