Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Finska arenor granskar säkerheten efter Manchesterattacken

Från 2017
Uppdaterad 24.05.2017 10:59.
Helsingforsarenans fasad.
Bildtext Helsingforsarenan är Finlands största inomhusarena.
Bild: YLE / Seppo Sarkkinen

Arenor i Finland har satsat på säkerheten vid ingångarna. Efter attacken i Manchester dyker frågan ändå upp: vad mer man kan göra?

Attacken i Manchester gör att Finlands två stora inomhusarenor Helsingforsarenan och Åbohallen ser över sin säkerhet. Foajén, området strax efter ingången, är redan nu övervakad.

Det var just i foajén som gärningsmannen i Manchesterarenan uppges ha slagit till.

- Hos oss kommer man inte in i foajén utan att mötas av vakter. Detsamma gäller efter evenemang också, säger säkerhetschef Leo Vilkka på Helsingforsarenan.

Om någon rör sig mot strömmen fångar det vakternas öga.

Anu Kurkilahti-Haartemo, vd för Åbohallen

Fler vakter utanför arenan?

Inför stora konserter får arenorna en lista på säkerhetskrav av artisternas team. Dessutom samarbetar de tätt med både polis och myndigheter.

- Vi jobbar redan nu med att ligga steget före. Kraven skärps hela tiden och vi måste konstant förbättra våra åtgärder, säger Leo Vilkka.

Vi kunde ha mer säkerhetspersonal utanför arenan och runt omkring i närheten. Det skulle kanske hjälpa mot en attack som den i Manchester.

Anu Kurkilahti-Haartemo, vd för Åbohallen

I framtiden är det möjligt att artisterna skärper sina krav i efterdyningarna av attacken i Manchester. Arenor runtom i världen kommer också att diskutera saken.

- Vi är med i ett nätverk för stora arenor i Europa. Explosionen kommer garanterat att vara ett stort diskussionsämne under den närmaste tiden, säger vd för Åbohallen Anu Kurkilahti-Haartemo.

Hur kunde arenorna skärpa säkerheten ännu mer?

- Vi kunde ha mer personal utanför Åbohallen och runt omkring i närheten. Det skulle kanske hjälpa mot en attack som den i Manchester.

Åbohallen.
Bildtext Vid Åbohallen kan fler vakter börja röra sig utanför arenan också.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Misstänkt rörelse

Både i Helsingfors och i Åbo har säkerhetspersonalen koll på avvikande mönster.

- Om någon rör sig mot strömmen fångar det nog vakternas öga, till exempel om någon vill ta sig in just när publiken strömmar ut, säger vd Anu Kurkilahti-Haartemo på Åbohallen.

Huruvida det fanns en öm punkt i arenasäkerheten som gärningsmannen utnyttjade vill inte de säkerhetsansvariga spekulera i. Däremot följer de noga med vad undersökningen efter attacken kan avslöja.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln