Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Alkohollagens öde fortfarande oklart

Från 2017
Uppdaterad 23.05.2017 18:24.
Tomma ölburkar.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Representanter för regeringspartierna lyckades inte på tisdagen komma överens om hur helhetsreformen av alkohollagstiftningen ska föras vidare. Centerns Annika Saarikko säger till Yle att det inte finns något kompromissförslag ännu.

En arbetsgrupp bestående av representanter för regeringspartiernas riksdagsgrupper dryftade på tisdagen frågan om huruvida man kan nå en kompromiss om helhetsreformen av alkohollagstiftningen.

Beredningen av lagstiftningen har inte gått planenligt. Många av utlåtandena som gavs om det ursprungliga lagförslaget var kritiska, och speciellt hos Centern finns det farhågor om att riskerna med ett ökat alkoholbruk inte tillräckligt poängteras.

- Visst existerar alternativet att lagen inte går vidare alls om man inte når en överenskommelse, sade Saarikko i riksdagen på tisdagen.

Alkoläsken en tvistefråga

En av tvistefrågorna regeringspartierna emellan är vilka drycker som ska få säljas och var. Den så kallade alkoläsken har tidigare varit på tapeten och är det igen.

- Det finns olika åsikter. Handeln, individens frihet och ett minimerande av alkoholskadorna betonas. Det är bland dessa åsikter som förhandlarna nu balanserar, sade Saarikko.

Saarikko hoppas att förhandlarna når en kompromiss, men hon vågar inte uppskatta hur sannolikt det är att så sker.

Lagens öde oklart om kompromiss inte nås

Till gruppen riksdagsledamöter som nu dryftar frågan hör Centerns Annika Saarikko och Timo Kalli, Sannfinländarnas Toimi Kankaanniemi och Ritva "Kike" Elomaa samt Samlingspartiets Outi Mäkelä och Sinuhe Wallinheimo.

Om gruppen inte når en överenskommelse är det oklart vad som sker härnäst. Saarikko tror att gruppordförandena och regeringsledningen i så fall beslutar om lagens öde.

En möjlighet är att låta riksdagsledamöterna rösta enligt eget samvete i frågan om alkohollagstiftningen.

Gruppen träffas på nytt på onsdag.