Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Christoffer hjälper ungdomar att sikta rätt i livet

Från 2017
Christoffer Strandberg och Oskar Sandqvist poserar framför en vägg.
Bildtext Dreams projektledare Oskar Sandqvist med skådespelare och dreamster Christoffer Strandberg.
Bild: Yle/Björn Karlsson

”Följ dina drömmar” kan låta som en utnött klyscha, något man bara säger. Men Christoffer Strandberg och projektet Dreams försöker få unga att sträva mot något och på riktigt tro på sig själva. Något som kan kännas näst intill omöjligt i högstadieåldern.

För skådespelare Christoffer Strandberg, på Yle X3M, var högstadiet ett helvete och han funderade ofta på hur han skulle överleva tiden där rent psykiskt.

– Det var tungt att veta att jag inte passar in, säger han.

Men på något sätt lyckades Christoffer vända det negativa till något positivt. Under det senaste halvåret har han tillsammans med projektet Dreams rest runt i finlandssvenska skolor och berättat om hur han nådde sitt mål, att bli skådespelare.

– För många elever har det varit en lättnad att få lyssna på mig och höra att min färd till där jag är i dag inte har varit en dans på rosor. Det har varit tungt för mig och det kan vara skönt för dem att se att jag ändå överlevde högstadiet.

Tro på framtiden

Dreams är Barn- och ungdomsstiftelsens projekt för att förstärka elevernas tro på framtiden genom att låta kända finländare åka runt i skolor och berätta om hur de lyckades nå sina drömmar. Förutom Christoffer har också musikern Jannika B föreläst i svenskspråkiga skolor.

Enligt Dreams projektledare Oskar Sandqvist finns det ett tydligt behov av att prata med ungdomar om deras egna drömmar.

– Det är frågor som tonåringar funderar på och bland annat så visar den senaste ungdomsbarometern att ungdomar inte har en lika bra tro på framtiden som tidigare.

Men kan det sätta en onödig press på ungdomar om man bara skickar ut personer som det har gått bra för? ”Se på mig, bara du följer dina drömmar så blir du lika framgångsrik som jag.”

– Det är något vi har tänkt på och diskuterat med dem som turnerar för oss. Det viktiga är att exempelvis Jannika och Christoffer ger eleverna en chans att stanna upp och fundera, säger Oskar.

Christoffer håller med.

– Framför allt handlar det om att lyfta fram några centrala budskap och ge dem en sund framtidstro och få dem att tro på sig själva, för det är inte alltid en självklarhet i högstadiet, säger han.

Enligt Christoffer handlar det inte om att alla ska bli skådespelare utan om att ungdomarna själva ska få anpassa sina drömmar till den berättelse som han berättar, om de vill.

– Min berättelse utgår från mitt eget liv och handlar om hur en blond bondpojke från Sjundeå blev skådis. Den handlar om vilka små och stora steg i livet som gjort att jag nått min dröm, för man når inte sin dröm av misstag. Det är medvetna steg, det är lite slump och framför allt handlar det om att våga och det är det jag berättar för eleverna.

Enorm respons

Responsen som Christoffer fått efter sina föreläsningar har varit stor och positiv. Han säger att elever har hört av sig både direkt efter föreläsningarna eller via sociala medier och berättat om hur de känner sig annorlunda och hur de sticker ut.

– Det har varit en del tårar men också lättnad över att om jag har klarat mig så kommer de kanske också att göra det.

Christoffers centrala budskap under sin föreläsning har varit att eleverna bara måste våga tro på sig själva.

– Våga vara dig själv. För mig lönade det sig att vara annorlunda och göra en dragshow på åttans julfest, säger han.

Tusen elever möts i Esbo

På onsdagen är det dags för Dreams forum i Esbo. Barn- och ungdomsstiftelsen har bjudit in över tusen elever att delta i evenemanget där de får testa på olika saker och träffa både företag och samhälleliga aktörer.

– Vi bjuder in alla skolor som vi besökt under året och det är en dag där gemensamt görande kommer att vara i fokus. Drömmar är också att du får pröva något nytt och se hur det känns, säger Oskar.

Mer information om Dreams forum hittar du här.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln