Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Algsörjan blev kristallklart vatten - så här fungerar kemisk rening

Från 2017
Uppdaterad 29.05.2017 07:59.
Strandbrynet vid Littois träsk. Vattnet i sjön är kristallklart.
Bildtext Vattnet i sjön Littois träsk är kristallklart.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Som genom ett trollslag blev det grumliga, illaluktande vattnet i Littois träsk i S:t Karins kristallklart efter att man i maj 2017 behandlade sjön med 160 ton polyaluminiumklorid.

Metoden att rena en hel sjö med kemikalier låter smått osannolik, nästan för bra för att vara sann, men metoden är ingalunda ny.

Diplomingenjör Gösta Wahlroos var i många år ansvarig för vattenreningen vid Åbo stad och han vet precis vad som händer då man häller polyaluminiumklorid i grumligt vatten. Polyaluminiumklorid används ofta för att rena dricksvatten.

- Då kemikalien når vatten fungerar den som en magnet. Den suger åt sig näringsämnen och grumligheter i vattnet och dessa fälls ut och faller ner till botten som små klumpar och bildar ett slags slam, säger Wahlroos.

Några personer står ute på en lång brygga och samtalar och tittar ut mot vattnet.
Bildtext Många brukar simma i Littois träsk.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Slammet skapar ett tunt lager på bottnen och känns ungefär som lera.

Är det nu tryggt att simma i Littois träsk?

- Javisst. Slammet är inte farligt då man badar i sjön, för varken barn, vuxna eller husdjur, säger Wahlroos.

Då inget annat hjälper

Metoden att rena sjövatten med hjälp av kemikalier är något man ibland tar till som sista utväg då inget annat hjälper. Men metoden väcker också kritik.

Marinbiolog Johanna Mattila vid Åbo Akademi anser att polyaluminiumklorid är ett miljögift och till viss del håller Gösta Wahlroos med.

- Det stämmer på så vis att det är frågan om en sur kemikalie som sänker vattnets ph-värde. Vissa fiskar är känsligare för lägre ph och kan då dö och flyter upp till ytan. Men vattnet är inte på något sätt lika surt som till exempel vanlig Coca-cola som vi kan hälla i oss i mängder, säger Wahlroos.

Död fisk flyter i vattnet.
Bildtext Efter kemikaliebehandlingen i maj flöt flera döda fiskar upp till ytan i Littois träsk.

Kemikalien i sig består av ämnen som finns naturligt i naturen; aluminium finns i lera och klorid är ett salt. Som sådan är kemikalien ohälsosam men i samband med rening av till exempel dricksvatten används ändå rätt små mängder av den.

Algerna sprider en motbjudande doft i hela området.
Bildtext Redan sommaren 2014 var vattnet i Littois träsk hårt drabbat av alger.
Bild: Timo Stolt

Framtiden är oviss

Det som ännu ingen vet med säkerhet är hur länge vattnet i Littois träsk kommer att hållas algfritt och klart.

Enligt specialplanerare Harri Helminen vid Egentliga Finlands NTM-central kan vattnet bli grumligt igen om några veckor, men algerna hålls troligtvis borta.

Gösta Wahlroos ser också många fördelar med kemikaliebehandlingen även om den inte är optimal ur miljösynpunkt.

- Det bästa för miljön vore om man kunde samla upp fällningen på bottnen och transportera bort den, men det var inte möjligt nu. Vi ska hoppas att slammet hålls kvar på botten. Men nu då näringsämnena fattas trivs algerna inte i vattnet och vi har ett mycket mycket bättre badvatten än tidigare, säger Wahlroos.

Närbild på vattnet i Littois träsk efter den kemiska reningen. Man ser ända ner till bottnen.
Bildtext I dag är vattnet så klart att man ser ända ner till bottnen i Littois träsk.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Rimitos renade sjö slapp algerna

I Rimito i Nådendals skärgård behandlades den övergödda sjön Kirkkojärvi på motsvarande sätt med polylaluminiumklorid redan 2002. Kirkkojärvi hade stora problem med alger. Men efter behandlingen försvann algerna och i dag 15 år senare går det fortfarande bra att simma i Kirkkojärvi.

Karta över Kirkkojärvi i Rimito och Littois träsk
Bildtext Kartan visar de två sjöarna som har behandlats med polyaluminiumklorid.
Bild: Google

I videon här nedanför kan du se hur Littois träsk ser ut från ovan och hur Kirkkojärvi ser ut i dag, 15 år efter behandlingen.

Korrigering 29.5.2017 kl. 8:00: Mängden polyaluminiumklorid som användes var mindre än planerat; 160 ton och inte 200 ton.

Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Åboland videoklipp: Littois träsk har kristallklart vatten! - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln