Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Jukolakavlen hela natten

Från 2017
Uppdaterad 17.06.2017 22:18.
Programmet är inte längre tillgängligt
Jukolakavlen i orientering (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det blir nervöst att springa ut, säger världens bästa orienterare inför Jukolakavlen. Natten mellan lördag och söndag 17–18.6 fylls av unik orientering från Joensuu.

Jukolakavlen är världens största årliga orienteringsevenemang – och den kittlar lite extra även för världens bästa herrorienterare Olav Lundanes, som sedan hösten representerar Paimion Rasti.

– Det blir väldigt spännande att springa för en finländsk klubb i Jukola. Det blir väldigt speciellt i och med att Jukola är ett så unikt arrangemang.

– Jag tippar på att det blir ganska nervöst att ge sig iväg och en upplevelse man kommer att minnas länge, sade norrmannen i samband med Sportmagasinets besök hos den femfaldiga världsmästaren på våren.

Olav Lundanes, EM 2012.
Bildtext Olav Lundanes har fört norska Halden SK till två segrar i Jukola.
Bild: EPA / All Over Press

Du är en van vinnare, men hur fint skulle det vara för dig att som ankare föra in Paimion Rasti till en historisk första Jukolaseger?

– Det är såklart det vi drömmer om, det skulle vara en stor upplevelse om vi kunde greja det. Det är många om budet, men jag tror det kan gå hur bra som helst.

”Det roligaste som finns”

Paimion Rasti hör tillsammans med bland annat fjolårsvinnaren Koovee och Tampereen Pyrintö till de största hemmahoppen. I Pemarklubbens färger löper även Finlands i dagsläget kanske främsta herrorienterare Fredric Portin.

– Jukola är ju julafton för orienterare, konstaterar Portin som uppskattar Jukolakavlen oerhört högt.

– Fastän man som elitorienterare och landslagsidrottare kanske förväntas säga att all fokus ligger på världscupen och VM och sånt, så är de stora stafetterna på klubbnivå för mig personligen egentligen det roligaste som finns.

Starten i Venlakavlen 2016.
Bildtext Damerna ger sig ut medan det fortfarande är ljust.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Allt direkt i TV2

Jukolakavlen i Joensuuterrängen startar på lördagskvällen den 17 juni klockan 23.00 och vinnarlaget lär korsa mållinjen omkring sjutiden på söndagsmorgonen. Före Jukola avgörs damernas Venlakavle, där starten går klockan 14.00.

Båda tävlingarnas visas direkt på Yles kanaler och refereras på svenska av Leif Lampenius och expertkommentator Torsten Smedslund.

Sändningstider:
Lör 17.6 kl. 13.45–17.20 (TV2 och Yle Arenan) Venlakavlen
Lör 17.6–sön 18.6 kl. 22.45–07.00 (TV2 och Yle Arenan) Jukolakavlen