Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump manar till fred i Mellanöstern – men undviker känsliga detaljer

Från 2017
Donald Trump, med premiärminister Benjamin Netanyahu i bakgrunden talar vid Yad Vashem, monumentet och forskningscentret för förintelsens offer i Jerusalem 23.5.2017.
Bildtext Donald Trump, med premiärminister Benjamin Netanyahu i bakgrunden, talar vid Yad Vashem, monumentet och forskningscentret för förintelsens offer i Jerusalem.
Bild: EPA/DEBBIE HILL / POOL

USA:s president Donald Trump uppmanade Israel och palestinierna att lämna "smärtan och meningsskiljaktigheterna" bakom sig. Under sitt besök i Israel lovade Trump att personligen engagera sig i fredsprocessen mellan Israel och palestinierna.

- Palestinierna är beredda att sträva efter fred, Benjamin Netanyahu vill ha fred, sade Trump i sitt tal i Jerusalem på tisdag eftermiddag.

Trump lovade att personligen hjälpa parterna att nå ett fredsavtal.

- Det kommer inte att bli lätt, det vet vi alla. Båda sidor står inför svåra beslut. Men med beslutsamhet, kompromisser och tron på att freden är möjlig kan israeler och palestinier nå ett avtal, sade han.

Lovade försvara Israel

Trump avslutade sitt besök i Israel med ett tal i Israels nationalmuseum i Jerusalem. Han fick stående ovationer när han talade om det judiska folkets prövningar och alla hot som riktas mot Israel från Hizbollah, Hamas och Iran. Trump lovade att försvara Israel mot alla de hoten.

- Det judiska folkets band till detta heliga land är uråldrigt och evigt, sade han också.

Precis som under Trumps och Netanyahus tidigare möten verkade personkemin dem emellan fungera bra och de överröste varandra med komplimanger.

Tidigare under dagen mötte Trump palestiniernas president Mahmoud Abbas i Betlehem.

Donald Trump och Mahmoud Abbas i Betlehem 23.5.2017
Bild: EPA/ATEF SAFADI

- Vi är beredda att inleda en dialog med våra israeliska grannar för att bygga upp förtroendet och skapa en verklig möjlighet för fred, sade Abbas.

Men han upprepade också palestiniernas krav som exempelvis en egen huvudstad i östra Jerusalem.

- Vårt problem är inte den judiska religionen, det är ockupationen och bosättningarna och att Israel inte erkänner den palestinska staten, sade Abbas.

Trump undvek alla svåra detaljer

Trump har flera gånger uttryckt sin vilja att få till stånd ett fredsavtal mellan Israel och palestinierna. Han har kallat det det "ultimata avtalet" (the ultimate deal").

Men precis som tidigare, undvek han också under sitt besök i Mellanöstern alla svåra detaljer.

Han talade inte om de judiska bosättningarna på Västbanken, om tvåstatslösningen eller om Jerusalems status.

På tisdag eftermiddag tog Donald och Melania Trump avsked av sina värdar, paret Netanyahu och flög vidare till Rom.

Donald och Melania Trump tar avsked av Benjamin och Sara Netanyahu 23.5.2017
Bild: EPA/JIM HOLLANDER

Diskussion om artikeln