Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hundratals poliser och beväringar övervakar säkerheten vid Koivistos begravning

Från 2017
Uppdaterad 24.05.2017 16:06.
Polisen på plats.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Flera hundra poliser kommer att finnas på plats för att övervaka begravningsföljet på torsdag. Utöver polisen kommer också ett stort antal beväringar att hjälpa till med säkerhetsarrangemangen.

- Det publiken kommer att märka är att vi avspärrar vissa gatuavsnitt som är i behov av skydd. Det gjorde vi senast i samband med valborgsfirandet i Helsingfors, berättar överkommissarie Heikki Porola vid Helsingforspolisen.

De som önskar delta i gudstjänsten i Domkyrkan får räkna med köer och säkerhetskontroller. Väskor och annat extra tillbehör är bra att lämna hemma, påpekar Porola.

De som ska till centrum på torsdag gör klokt i att lämna bilen hemma.

― Överkommissarie Heikki Porola

- Kyrkans sidoskepp är reserverade för församlingsmedlemmar. Vi rekommenderar inte att man tar med väskor till kyrkan, då räcker kontrollerna betydligt längre.

karta över begravningsföljets rutt vid Mauno Koivistos begravning
Bildtext Här kan du se begravningsföljet i Helsingfors centrum.
Bild: Yle

- Det lönar sig att vara på plats genast kl. 11:30 då vi börjar fylla kyrkans sidoskepp. Det är också bra att beakta att det blir en lång väntan då tillställningen tar slut.

Under veckan kommer stora delar av Helsingfors centrum att tömmas på bilar. De som ska till centrum på torsdag gör med andra ord klokt i att lämna bilen hemma, säger Porola.

Vilka är de tips har du för publiken som vill se begravningsföljet?

- Det första tipset är att lämna bilen hemma imorgon och i övermorgon.

- Vill man se begravningsföljet så rekommenderar vi området kring Senatstorget och presidentens slott samt området kring Mannerheimvägen och Arkadiagatan. Esplanadparken är också en bra plats om man vill se följet.

Porträtt av Mauno Koivisto.
Bildtext President Mauno Koivisto begravs på Kristi himmelsfärdsdag.
Bild: Lehtikuva

Terrordådet i Manchester har igen aktualiserat frågan om säkerheten vid stora publikevenmang. Påverkar det här arrangemangen på torsdag?

- Utgångspunkten är att den här typens saker kan hända även hos oss. Till den delen finns det inte behov att förhöja beredskapen, konstaterar Porola.