Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Eivor Andersson: Om man inte vågar står man still

Från 2017
Uppdaterad 25.07.2017 10:39.
Eivor Andersson
Bildtext Det är bara att blunda och hoppa och lita på sig själv och lita på att man klarar det omöjliga, säger Eivor Andersson om att stå inför nya utmaningar.
Bild: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi

Eivor Andersson har varit vd i många stora internationella och svenska företag, som TUI, Ving och Coop. I sitt sommarprat berättar hon om ledarskap, företagskultur och hur det kan blåsa på toppen.

- Intuition är en viktig del i mitt beslutsfattande. Många är de gånger när jag har stått inför ett val, ett val som varit viktigt och som haft stor påverkan och till min egen förvåning har jag ofta valt den mest utmanande eller svåraste vägen för mig själv.

Marknadsföringschef

Eivor, som är uppväxt i Vasa, flyttade som ung till Stockholm och började jobba i resebranschen. Efter en tid blev hon erbjuden ett jobb som marknadsföringschef. Ett jobb som hon inte kunde tacka nej till, trots osäkerhet och rädsla för hur det skulle gå.

- Fortfarande tänker jag tillbaka på den här tiden som något av det roligaste och mest lärorika jag har gjort, att bara blunda och hoppa och lita på sig själv och lita på att man klarar det omöjliga.

Ur kriser kan det komma något nytt

Att möta kriser hör till då man leder ett företag. En del kriser är dock mera omvälvande. Strax efter tsunamikrisen när företaget var ganska tilltufsat, hamnade resebranschen in i finanskris, sars- och fågelsjukdomar och 9/11.

- Det var hög tid att göra något och vi i ledningen insåg att vi behöver en helt ny strategi.

Eivor och företagsledningen vände sig till de anställda. Tillsammans kom de på hur de skulle göra, trots att det innebar färre arbetsplatser inom företaget. Med den här nya strategin blev företaget en föregångare i att låta kunderna själva boka sina resor på nätet och på så sätt få ner priserna.

Att vara vd känns ibland som att vara cirkusartist, många är de konster man ska behärska, man är alltid i fokus och man förväntas göra nya konster varje dag!

Eivor Andersson

En vd är ansvarig för att företaget och det förväntade resultaten utvecklas i den riktning styrelsen och ägaren vill.

Hur tufft det kan vara fick Eivor uppleva som vd på Coop marknad.
Hon hade haft uppdraget ett halvår då företaget anställde en ny vd. Den nya vd:n ville ha egen utvald personal och Eivor passade inte in i hans profil.

Det som händer när en ny och kanske osäker chef vill skapa sin egen ledningsgrupp, väljer sina tidigare trogna medarbetare och tar dem med sig till det nya uppdraget – han eller hon drar, så att säga, i pärlbandet och där kommer alla trogna vapendragare.

Eivor Andersson

Det kom ju förstås som en kalldusch. Som vd har man ingen anställningstrygghet men oftast ett kontrakt med lång uppsägningstid. Men det dröjde inte länge förrän Eivor blev rekryterad för nya uppdrag.

Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval i Yle Vega kl.10:03 och kl.18:03.

Eivor Andersson 2017

Programmet är inte längre tillgängligt

Lyssna på Eivor Anderssons sommarprat i Yle Vega klockan 10:03 och 18:03.

Ladda ner en musikfri podcast eller lyssna till musiken i programmet.

Vegas sommarpratare 2017

Diskussion om artikeln