Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Dyr renovering av Svenska gården i Jakobstad - taket läckte och golven bågnade

Från 2017
Uppdaterad 26.05.2017 12:04.
Svenska gården i Jakobstad
Bildtext Snart är renoveringen klar av Svenska gården i Jakobstad. Men notan blev dyrare än man tänkt när man bland annat upptäckte att taket läckt och orsakat stora skador.
Bild: YLE/Patrik Enlund

Snart är renoveringen av Svenska gården i Jakobstad klar, en renovering som blev 200 000 euro dyrare än budgeterat. Det blir snart en nystart med mera program och evenemang i huset.

Det var vidriga saker som hittades på många ställen. Så beskrivs renoveringen av Svenska gården av föreningens ordförande Marja-Leena Pitkäaho.

Taket hade läckt och orsakat stora skador. Golven bågnade och måste rivas bort. Sluträkningen blir 200 000 euro dyrare än man hade räknat med.

Många har stött renoveringen

Inomhus är Svenska gården så gott som färdig med nyrenoverade utrymmen där det nya restaurangköket var den största enskilda utgiften.

Splitternytt kök för större sammankomster
Bildtext Det nya köket
Bild: YLE/Patrik Enlund

Föreningen har inte ensam behövt står för hela kalaset. Stöd har man fått av Aktion Österbotten, kulturfonden och staden, men dyrt blev det, betydligt dyrare än vi räknat med, säger Pitkäaho.

- Ändå ska vi hålla en måttfull prisnivå på utrymmena. Föreningar och körer har ju inte så mycket pengar att röra sig med.

Kultursekreterare Marja-Leena Pitkäaho
Bildtext Marja-Leena Pitkäaho
Bild: YLE/Patrik Enlund

Svenska gården är i flitig användning, säger Pitkäaho. Här huserar bland andra Sångarbröderna, Sångens vänner, Tonfallet, filatelisterna, Marthorna, Milstolpen, Drott, pidrogänget, abriskurser, dansare. Listan är lång. Lägg till bokningar av alla de slag.

Inte längre enbart för svenska föreningar

Fortfarande pågår renoveringen av taket, bygget av en altan och renovering av vindsvåningen. Men bottenvåningen med nytt kök, café och samlingssal är färdig.

Kafeet i Svenska gården
Bild: YLE/Patrik Enlund

- Föreningen ska satsa på att ordna egna program och tillställningar i framtiden. Vi behöver mera intäkter för att finansiera renoveringen, säger Pitkäaho.

Under Jakobs Dagar ordnas den första tillställningen och i höst är det dags för invigning och öppet hus.

Föreningen Svenska gården ska också ändra stadgarna. Det står till exempel att föreningen är takorganisation för stadens svenska föreningar. Det där med svenska kommer att tas bort.

- Svenska gården ska finnas till för hela staden, säger Pitkäaho.