Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Nordisk kolbulle med rökt sidfläsk

Från 2017
Kolbulle steks över öppen eld.
Bildtext Kolbulle steks över öppen eld.
Bild: Jessica Morney

Kolbullen är en sorts pannkaka som steks eller friteras över öppen eld i en välanvänd gjutjärnspanna. Kolbullar åts förr i tiden av kolare och skogshuggare som bodde i skogskojor.

Nordisk kolbulle med rökt sidfläsk

Mängd: 4 portioner

Tillagningstid: 30 min, varav förberedelser 10 min

Ingredienser

  • 4 deciliter (dl) vatten
  • 4 deciliter (dl) mjöl
  • 1 matsked (msk) salt
  • 1 paket rökt sidfläsk - eller bacon
  • 300 gram (g) ister - eller späck
  • lingonsylt
  • lingonsaft

Instruktioner

Blanda ut lika delar vatten och mjöl samt en matsked salt till en pannkakssmet. Använd helst kornmjöl till smeten, men vetemjöl eller speltmjöl passar också bra.

Är du ute på vandring kan du försvara smeten i termos eller läskflaska tills det blir dags att göra upp en eld och tillreda kolbullarna.

Smält först ister eller späck i den heta gjutjärnspannan, så att du får en vätska på ca en centimeter längs kanterna.

Tärna det rökta sidfläsket eller baconskivorna och bryn det lätt i fettet. Slå på smeten.

Anrättningen påminner nu litet om en omelett eller pannka.

När kolbullen börjar bli fast i konsistensen, skär loss den i kanterna så att den flyter upp och friteras.

Vänd kolbullen och stek den på andra sidan.

Ät gärna tillsammans med lingonsylt. Dricka gärna lingonsaft till.

Läs mer om den traditionella kolbullen på Wikipedias sida.

Stefan Pellas steker en kolbulle över öppen eld.
Bildtext Stefan Pellas steker kolbulle över öppen eld.
Bild: Jessica Morney

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln