Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump har landat i Bryssel - staden han kallat för ”hell hole”

Från 2017
Uppdaterad 24.05.2017 18:37.
Belgiens premiärminister Charles Michel välkomnar president Donald Trump i Bryssel.
Bildtext Belgiens premiärminister Charles Michel välkomnar president Donald Trump i Bryssel.
Bild: AFP / Lehtikuva

USA:s president Donald Trump har landat i Bryssel för ett 30 timmars besök. Den stora frågan är hur han kommer att förhålla sig till EU:s och Natos huvudstad som han i sin valkampanj kallade för ”hell hole” eller helveteshålan.

Säkerhetspådraget i Bryssel är enormt när president Trump, tillsammans med sin fru Melania och dotter Ivanka besöker Bryssel.

Stora delar av staden kommer tidvis att vara avstängd och omkring 4 000 belgiska poliser finns utplacerade.

Stort säkerhetspådrag i samband med Donald Trumps besök i Bryssel.
Bildtext Stort säkerhetspådrag i samband med Donald Trumps besök i Bryssel.
Bild: EPA/ARMANDO BABANI

Enligt belgiska medier har dessutom hundratals amerikanska specialagenter från Secret Service noggrant granskat de områden som Trumps kortege åker igenom.

Massiva demonstrationer mot Trump

I Bryssel möts Donald Trump av flera stora protestdemonstrationer.

Åtminstone 10 000 personer väntas delta i den största protestmarschen som startar på onsdagskvällen från tågstationen Gare du Nord. Marschen går under rubriken ”Trump not welcome".

Men demonstranterna kommer knappast att få syn på USA:s president som åker rakt från flygplatsen till det kungliga slottet där Belgiens kung Philippe och drottning Mathilde tar emot.

I natt sover USA:s president i den amerikanska ambassadörens residens i Bryssel.

Frukost äter han tillsammans med Belgiens premiärminister Charles Michel och Frankrikes president Emmanuel Macron.

Trump besöker EU:s hjärta

På förmiddagen står sedan en blixtvisit till EU:s högkvarter på agendan, där han träffar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och EU-parlamentets talman Antonio Tajani.

Donald Trump, som är god kompis med Brexit-förespråkaren Nigel Farage, menade i höstas att det vore bra ifall fler länder lämnar EU.

Men Trump har under sin presidentperiod tonat ner sin EU-kritik och betydligt försonligare tongångar är att vänta under det korta mötet med EU-institutionernas ledare.

”Trump vill se ett starkt Nato”

På eftermiddagen ska Trump delta i försvarsalliansen Natos korta toppmöte tillsammans med de övriga Nato-ländernas ledare.

I valrörelsen i höstas kallade Trump försvarsalliansen för en förlegad organisation.

Men Natos generalsekreterare normannen Jens Stoltenberg kom på en presskonferens i onsdags med lugnande besked och menade att Trump och hans administration upprepade gånger gett sitt starka stöd till Nato.

President Trump och uttryckt sitt stöd för Nato

- President Trump och uttryckt sitt stöd för Nato och att stöda Nato innebär också att man stöder artikel 5 om ett gemensamt försvar, det är ju Natos kärna.

Generalsekreterare Stoltenberg menar att Trump vill se ett starkt Nato där alla 28 medlemsländer delar på ansvaret.

På toppmötet väntas Trump därför upprepa det amerikanska kravet på att Natoländerna ska leva upp till målsättningen om att lägga motsvarade minst 2 procent av BNP på försvaret.

”Kort men viktigt Nato-toppmöte”

Det var i juli ifjol som Natoländernas ledare senast träffades. Sedan dess har förutom USA också Storbritannien, Frankrike och Italien fått nya ledare.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
Bildtext Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
Bild: EPA/CLEMENS BILAN

Enligt Stoltenberg är morgondagens korta möte därför väldigt viktigt.

- Tillsammans ska vi sända en stark signal om enighet och solidaritet.

På toppmötet är det kampen mot terrorismen som är högst på agendan. En fråga som är högaktuell efter dådet i Manchester.

Natoländerna ska bland annat diskutera om försvarsalliansen formellt borde bli en del av den internationella koalitionen som bekämpar terrorrörelsen IS i Irak och Syrien

– Om Nato ansluter sig till koalitionen så kommer vi också att kunna samordna bättre, men för Natos del handlar det inte om att delta i striderna, menade Stoltenberg.

Från Bryssel till Sicilien

Ledarna för Natos 28 medlemsländer ska i samband med mötet inviga det nya men ännu halvfärdiga Natohögkvarteret i Bryssel.

På torsdag kväll lämnar Donald Trump Bryssel och flyger till Italien för att på fredag och lördag delta i G7-mötet på Sicilien.

Efter det återvänder han till Washington DC.

Diskussion om artikeln