Barnen är Dutertes nästa mål - nioåringar kan hamna i fängelset
I Filippinerna vill president Rodrigo Duterte få igenom två kontroversiella lagförändringar, den ena är dödsstraff och den andra är en sänkning av den straffrättsliga åldern från 15 till 9 år. Lagförslagen har stött på hårt politiskt motstånd. Än en gång är det de fattigaste som drabbas värst.
Fjortonåriga Aaron sätter sig på sängkanten. Han vänder huvudet bort från kameran och säger att han vill vara anonym.
I den här våningssängen har han sovit de senaste månaderna. Sängen är prydligt bäddad. Det har han lärt sig här i Bicutan, ett av Manilas största rehabiliteringscenter för drogmissbrukare.
Jag kände mig energisk när jag använde shabu (metamfetamin). Ibland städade jag hela huset.
Längs med korridorerna kan man se tatuerade män i alla åldrar klädda i likadana kläder. Vit t-skjorta och olika färger på shortsen beroende på till vilken avdelning de hör.
I centret finns det plats för 550 tidigare drogmissbrukare, men för tillfället inrymmer byggnaden som är omgärdad av taggtråd det dubbla.
Ett tiotal av de intagna i Bicutan är barn som Aaron. Hans hår är klippt i samma snaggade frisyr som alla de andras.
- Det här är ett bra ställe. Jag tänker inte gå tillbaka till mitt gamla liv och drogerna, säger han.
Aaron sitter på sin säng. På rehabiliteringscentret följer barnen ett strikt schema för att lättare kunna återgå till ett normalt liv igen.
Värderingar som lärs ut på centret står skrivna i taket i sovrummet. "Lita på din omgivning", "inga gratis luncher" och "ödmjukhet och tolerans".
Aaron hade använt droger i två år när han hamnade här. Han började med marijuana som tolvåring och gick sedan snabbt över till metamfetamin som kallas shabu i Filippinerna.
Jag visste inte att det var droger som jag levererade.
- Jag kände mig energisk när jag använde shabu. Ibland städade jag hela huset men jag gjorde också saker som var fel.
Aaron började stjäla hemifrån och från grannarna för att få pengar till droger. Slutligen hamnade han på gatan där han utnyttjades som springpojke av droglangare.
- Jag visste inte att det var droger som jag levererade. Men sen greps jag av polisen och förstod att det var olagligt.
I Bicutan känner många att de är i trygghet. Utanför centret pågår ett våldsamt krig mot drogmissbrukare och langare.
Många av barnen som är på centret har utnyttjats av ligor som säljer droger.
- En av de yngsta som har varit intagen här var bara åtta år gammal. Han fick droger som lön för att han jobbade som springpojke åt droglangare, säger socialarbetaren Marc Advincula som ansvarar för barnavdelningen i Bicutan.
Han fick droger som lön
Centret har varit fullsatt ända sedan president Duterte kom till makten förra juli.
- Då drogkriget inleddes var det många föräldrar som hämtade sina barn hit, säger Advincula.
Enligt människorättsorganisationer har över 9000 personer som misstänks för att använda eller sälja droger dödats av polisen eller maskerade män som anlitats av polisen de senaste tio månaderna.
Vågen av mord på drogmissbrukare har gjort filippinierna rädda.
Nästan en miljon drogmissbrukare har frivilligt sökt sig till rehabiliteringscenter för att bli fria från drogerna.
Aaron hamnade här efter att hans föräldrar och de lokala kvartersmyndigheterna insåg att han var i fara att hamna offer för drogkriget
Aaron har blivit fri från drogerna på centret. Han vill inte återgå till sitt gamla liv och drogerna, säger han.
De yngsta barnen är tretton år gamla men många ser yngre ut för de är så små till växten efter en lång period av drogmissbruk.
Rehabilitering bättre än fängelse?
Om president Duterte får som han vill så skulle Aaron och de andra barnen på rehabiliteringcentret sitta i fängelse eller till och med dömas till döden. Det kontroversiella lagförslaget innebär att straffåldern ska sänkas till nio år från femton.
Sänkningen ska enligt Duterte, vars öknamn är "bestraffaren", stoppa en ”generation av kriminella”. Barnen ska "lära sig att ta ansvar” och unga brottsliga ska inte ”daltas” med.
Flera barn, så unga som fyra år, har redan dött till följd av Dutertes kampanj. En liten flicka blev skjuten i sitt hem när hon kom ut från badrummet. Polisen hade kommit för att döda hennes morfar som misstänktes sälja droger.
Presidenten har berättigat dessa dödsfall som nödvändiga för att bekämpa kriminaliteten.
– Vi har tre miljoner missbrukare och den siffran stiger ständigt. Om vi inte gör något åt saken kommer nästa generation att få seriösa problem, sade Duterte i en intervju med Al-Jazeera förra året.
Barnen utnyttjas först för kriminell verksamhet och sedan grips de och sätts bakom galler. De faller offer två gånger.
Lagförslaget om att sänka straffålderna har ändå stött på hårt motstånd bland många politiker. En majoritet av filippinierna är också emot förslaget. Motståndarna vann första delseger när man den den här veckan lyckades stärka ungdomsbrottslagen som fastställer 15 år som straffrättsålder.
Straffbarhetsålder i olika länder
Senator Francis Pangilinan är en av dem som kämpar mot lagförslaget om att sänka straffåldern.
- Det är svårt att förstå varför man inte hellre bestraffar de kriminella ligorna som utnyttjar barnen? Jag tror att en orsak är att många korrupta polismän själva är inblandade i den kriminella verksamheten och då är det lättare att bestraffa barnen, säger senator Pangilinan.
- Barnen utnyttjas först av kriminella och sedan grips de och sätts bakom galler. Barnen faller offer två gånger.
Många korrupta polismän är själva inblandade i den kriminella verksamheten och då är det lättare att bestraffa barnen
Senator Pangilinan säger att han den senaste tiden har jobbat i brant uppförsbacke och att han är djupt oroad över den kultur av våld och straffrihet som vuxit fram i Filippinerna sedan Duterte kom till makten.
Duterte vill återinföra dödstraffet
Den andra stora frågan som kommer upp i senaten om några veckor är dödsstraffet.
Filippinerna avskaffade dödstraffet år 2006 men nu vill Duterte införa det igen för att få bukt med kriminaliteten i landet.
- Vi motsätter oss dödstraffet av två orsaker. För det första finns det inget bevis för att det skulle minska kriminaliteten. För det andra drabbar det värst de fattiga, de som inte har möjlighet att betala sig en jurist för att försvara sig.
Frågan är ändå om det inte redan råder ett slags dödstraff på Filippinerna.
- Med ett trettiotal dödskjutningar varje dygn det senaste halvåret kan man tala om ett slags dödsstraff. Alla dödskjutingar är inte utförda av polisen utan av maskerade män men regeringen har inte satt stopp för dem eller utrett dem.
Anhöriga säger att många av de som fallit offer för Dutertes drogkrig är oskyldiga.
Varje natt sker det flera dödsskjutningar i Filippinerna. Kriget mot drogerna har skördat över 9000 offer enligt människorättsorganisationer.
Om dödstraffet skulle införas betyder det i teorin att också nioåriga barn skulle kunna dömas till döden.
Kan barn skilja mellan rätt och fel?
Många av de 13-16 år gamla pojkarna som deltar tillsammans med Aaron i aktiviteterna i Bicutan ser inte ut att vara äldre än sju, åtta år gamla. Livet på gatan har lämnat sina spår. Alltför många måltider har ersatts med droger.
Sextonåriga Jade berättar att han använde droger varje dag under elva månader tills han hamnade här. Hans pappa säger att han är lyckligt lottad över att vara intagen.
- Min pappa säger det är farligt där ute på gatorna, det är polisoperationer överallt.
På centret finns det skilda avdelningar för vuxna drogmissbrukare.
Jade visste inte att han gjorde något fel då han använde droger. Det fick han lära sig i Bicutan.
En nioåring kan inte skilja mellan rätt och fel.
Precis som Aaron kan man höra att Jade om och om igen har förklarat för sig själv och andra hur han har hamnat i den här situationen. Det är en del av övningarna på centret. Att öppet berätta och inte fördöma vad de andra berättar.
Det är också här som de börjar förstå vad som är rätt och vad som är fel. Det är inget ett litet barn kan veta, säger Jade.
- En nioåring kan inte skilja mellan rätt och fel. Barn har rätt att få hjälp. Det var först här jag förstod att jag hade gjort fel.
Döden i Manila
Dutertes popularitet har sjunkit.