Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Daniel Olin: Trump valde att inte ena Nato

Från 2017
Uppdaterad 26.05.2017 08:21.
Jens Stoltenberg, Donald Trump och Theresa May vid Natotoppmötet i Bryssel.
Bildtext Jens Stoltenberg, Donald Trump och Theresa May vid Natotoppmötet.
Bild: EPA/ARMANDO BABANI

Efter att som presidentkandidat kallat Nato för en förlegad organisation kunde president Donald Trump ha gjort det som amerikanska presidenten brukar göra; betona försvarsalliansens säkerhetsgarantier, artikel 5, Natos kärna.

Men Donald Trump lät bli.

Istället läxade han upp sina Natoallierade för att de inte satsar tillräckligt mycket pengar på försvaret.

- 23 av 28 länder betalar ännu inte det de borde betala. Det här är inte rättvist för människorna och skattebetalarna i USA, dundrade Trump i sitt tal.

”Natoallierade är skyldiga amerikanerna pengar”

Natoländerna kom på toppmötet i Wales 2014 överens om att alla medlemsländer ska sträva efter att leva upp till målet att öka försvarsutgifterna till två procent av bruttonationalprodukten.

Totalt 23 Natoländer ökade sina försvarsutgifter i fjol och åtta länder kommer att möta 2-procents-målet nästa år. Ett faktum som Trump utelämnade i sitt tal.

Istället konstaterade han att två procent är ett minimum och menade att flera Natoallierade är skyldiga amerikanerna pengar.

USA:s president har i och för sig all rätt att kräva större satsningar på försvaret. Speciellt när USA står för närmare 70 procent av Natoländernas totala militära utgifter.

Men det sätt han läxade upp sina kolleger fick inte bara den samlade presskåren att höja på ögonbrynet utan också några av stats- och regeringscheferna att skruva på sig.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
Bildtext Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
Bild: EPA/ROBERT GHEMENT

- President Trump är nog medveten om att försvarsanslagen ökar, sade Natochefen Jens Stoltenberg efter mötet.

Men faktum kvarstår, president Donald Trump valde i samband med sitt första besök i det splitternya Natohögkvarteret i Bryssel att leverera en salva och struntade i att bekräfta säkerhetsgarantierna.

Det är utan tvivel ett hårt slag i ansiktet för Nato som hoppats på ett starkt stöd av Trump.

Flera frågor blev obesvarade

På den avslutande presskonferensen fick Natochefen Jens Stoltenberg upprepade gånger svara på frågan om hur man ska tolka Trumps uttalande.

- President Trump har i flera möten med mig uttryckt sitt stöd för våra säkerhetsgarantier också hans administration har gjort det, underströk Stoltenberg.

Frågan som ändå blev obesvarad är varför Trump avstod från att försäkra att USA också under hans tid i Vita huset kommer att ställa upp ifall en Natoallierad angrips.

President Trump besök i Natohögkvarteret lämnade inte bara flera obesvarade frågor utan också en försvarsallians som är mer splittrad än någonsin tidigare.

Donald Trump under Natomötet i Bryssel 25.5.2017.

Trump knuffar undan Montenegros premiärminister – videon sprids som en löpeld

Premiärministern själv tycker att situationen var harmlös.

Diskussion om artikeln