Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sammandrabbningar i Filippinerna - utlänningar bland de döda

Från 2017
Uppdaterad 26.05.2017 10:30.
Militär i Marawi kämpar mot extremister.
Bild: EPA/JEOFFREY MAITEM

I Filippinerna har islamister från både Malaysia och Indonesien dödats i strider mot den filippinska militären. Tusentals civila har flytt undan striderna.

Under torsdagen dödades sex personer i strider mellan militären och islamistiska rebeller. Striderna pågår i staden Marawi där islamister har tänt eld på byggnader och spärrat av en stor del av staden.

Bland de döda extremisterna finns både indoneser och malaysier, uppger den filippinska militären. Extremisterna hör till islamistgruppen Maute, en lokal grupp som stöder terrorgruppen IS.

Totalt har 44 personer dött under striderna i Marawi som ligger på den sydliga filippinska ön Mindanao.

Mindanao har i årtionden varit en oroshärd på grund av muslimska rebeller och president Rodrigo Duterte var tidigare långvarig borgmästare i storstaden Davao som ligger på Mindanao.

Kaotisk situation

Tusentals av de 200 000 invånarna i Marawi har flytt staden på grund av striderna.

- Under natten kan vi höra skottlossning. Jag ber att kulorna och bomberna inte ska träffa oss, säger Mohammad Usman, som än så länge valt att stanna, till nyhetsbyrån AP.

Invånare i staden Marawi flyr undan striderna mellan islamister och militären.
Bildtext Tusentals filippinier har flytt.
Bild: EPA/ MERLYN T. MANOS

Situationen i Marawi har varit kaotisk, vilket bekräftas av att en polis som för två dagar sedan uppgavs vara halshuggen, på fredagen meddelade att han var vid liv.

Känslig fråga

President Rodrigo Duterte utlyste undantagstillstånd i södra Filippinerna tidigare i veckan, till följd av sammandrabbningarna.

Undantagstillstånd är en känslig fråga för många filippinier, eftersom den filippinska diktatorn Ferdinand Macros 1972 utlyste undantagstillstånd, och i över tio års tid utnyttjade krigslagarna för att befästa sin egen position.

Militären har därför försäkrat invånarna om att krigslagarna inte kommer att missbrukas. Hur länge undantagstillståndet kommer att vara i kraft är oklart.

Enligt Filippinsk grundlag är det bara tillåtet att utlysa undantagstillstånd för sextio dagar åt gången men president Duterte har sagt att de är möjligt att undantagstillstånd råder i upp till ett år.

Han har dessutom hotat med att införa krigslagar över hela landet.

Källor: AP, Reuters

Diskussion om artikeln