Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Cirkulär ekonomi - välfärden byggs inte på konsumtion

Från 2017
Två personer som håller i shoppingkassar under Black Friday.
Bild: EPA/ Erik S. Lesser

Kvalitet framom kvantitet. Morgondagens konsumtion kommer att präglas av utbyte av tjänster istället för ägande. Kanske du kommer att hyra dina kläder från ett klädbibliotek?

Det handlar om cirkulär ekonomi. Cirkulär ekonomi innebär att välfärden i ett samhälle inte längre ökar bara för att vi producerar och konsumerar mera. Enligt Sitra, som grundades av riksdagen 1967 som en 50-års present till det självständiga Finland, ska konsumtionen grunda sig på att man använder tjänster istället för att äga produkter. Med andra ord handlar det alltså inte bara om återvinning och sophantering.

Istället för att äga kan man dela, hyra och använda tjänster.

Hanna Mattila, Sitra

- Istället för att äga kan man dela, hyra och använda tjänster. Cirkulär ekonomi går ut på att dessa kommer att vara mera lockande och lättare att använda i framtiden, säger Hanna Mattila, expert på cirkulär ekonomi på Sitra.

Det här nya tankesättet syns redan i dagens stadsbild. Man kan dela och hyra bilar, låna en stadscykel och köpa billigare överbliven restaurangmat från vissa restauranger. Sitra listar 54 finländska företag som anammat cirkulär ekonomi i deras affärsmodell. Listan är tillgånglig här (på finska).

De produkter vi ändå behöver konsumera ska inte präglas av slit och släng-tänkandet.

- Produkter ska vara hållbara. De ska även vara designade så att då produkten inte längre kan användas ska materialet gå att återvinnas, påpekar Hanna.

Famn full av textilavfall.
Bildtext Materialet från gamla klädesplagg kan återanvändas.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Cirkulär ekonomi är inspirerat av naturen kretslopp där inget går till spillo.

Cirkulär ekonomi är inspirerat av naturen kretslopp där inget går till spillo. På Sitra arbetar man för att Finlands utveckling mot ett cirkulärekonomiskt samhälle ska ha tagit fart mot slutet av år 2019.

Mera samarbete och nya affärsmodeller

Företag uppmanas att samarbeta. Företagspartners kommer att bli den nya megatrenden.

- Ett företags sopor kan vara ett annat företags råvara. Vi måste kunna samarbeta mera och tävla mindre, säger Hanna.

Ett företags sopor kan vara ett annat företags råvara.

Hanna Mattila, Sitra

Idag slängs det årligen 20-30 kg mat per finländare. Detta är något vi bör förändra på. Idag finns det redan i viss mån samarbete mellan butiker och restauranger så att inte ätbar mat från butikshyllan ska hamna i soptunnan. Det handlar främst om frukt och grönsaker som börjar bli lite missfärgade och som butikskunden väljer att inte köpa trots att de är fullt ätliga.

Mängden mat en finländare kastar bort varje år
Bildtext Bäst före datum är inte samma som sista förbrukningsdag.
Bild: Yle / Markku Rantala

Snabbmodekedjor kommer också att tvingas ändra sina affärsmodeller. På Sitra hoppas man att konsumenterna ska sluta köpa nya kläder för varje säsong och att kvalitet ska bli viktigare än kvantitet.

- I framtiden tror jag att många kommer att hyra kläder från klädbibliotek, menar Hanna.

Teknologin går framåt och nya företag föds. Idag finns det till exempel företag som gör skor och baddräkter av plast de hittat i haven, påpekar Hanna. Vi får se vad framtiden bär med sig.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln