Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

BB på ÅUCS en räddande ängel för Akademiska - "Det här förbättrar vår image"

Från 2017
Uppdaterad 26.05.2017 15:30.
Nyfödd på BB.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Stefan Paavola

Åbo universitetscentralsjukhus blir återigen en räddande ängel för Akademiska sjukhuset i Uppsala. Platsbristen på Akademiskas avdelning för för tidigt födda barn väntas bli akut i sommar. Det här har lett till att det svenska sjukhuset nu har reserverat platser för nyfödda barn vid ÅUCS.

På grund av bristen på framför allt specialistutbildade sjuksköterskor har ett nytt samarbetsavtal nu knutits mellan Region Uppsala och Åbo universitetscentralsjukhus.

Avtalet innebär att två platser vid ÅUCS står till Akademiskas förfogande under hela sommaren.

Uppsala och Åbo har ett bra samarbete sedan tidigare

Vid ÅUCS Kvinnoklinik innebär det här att man anställer en extra barnmorska för den här tremånadersperioden. Barnkliniken vid ÅUCS har också förberett sig på bästa sätt för att nu kunna ta emot barn från Sverige.

- Vi har länge haft ett bra samarbete med Uppsala och det gäller både Kvinnokliniken och Barnkliniken. Några av våra läkare har också jobbat där till och från. Vi har också samarbetat inom forskning, så Uppsala och Åbo har ett jättebra samarbete, säger Seija Grénman, överläkare på Kvinnokliniken vid Åbo universitets centralsjukhus.

Vi vet att vården här i Åbo är bra och det är trevligt att se att det nu också uppskattas i Sverige.

― Seija Grénman.

ÅUCS får betalt för den mängden patienter man tar hand om.

- Förstås ger det här lite extra pengar till oss, men det är inte frågan om några stora pengar. Det handlar främst om att de ersätter de omkostnader som uppstår när vi vårdar patienter från Sverige, säger Seija Grénman och tillägger:

- Vi är alla jätteglada över att de tycker att vi är så sakkunniga så att de har valt oss för det här uppdraget. Det här förbättrar också vår image. Vi vet att vården här i Åbo är bra och det är trevligt att se att det nu också uppskattas i Sverige.

Erik Normann, sektionschef inom neonatologi på Akademiska, är inte helt nöjd med att det svenska sjukhuset tvingas skicka barn utomlands. Däremot är han nöjd över att valet föll på just Åbo.

- Helst hade jag sett att vi kunde erbjuda den här vården själva. Men samtidigt har vi inte kapacitet att göra det med drägliga arbetsvillkor, så nu prenumererar vi på de här två platserna i Åbo. Men i Åbo ville man inte bara stå "stand by" utan i stället få möjlighet att kunna skapa en organisation. De ville exempelvis se till så att sjuksköterskorna som var i tjänst kunde svenska, säger Erik Normann till Sjukhusläkaren.

Förlossningsavdelningen vid ÅUCS
Bildtext Förlossningsavdelningen vid ÅUCS.
Bild: Yle/ Nora Engström

"Vården verkar vara den bästa i Norden"

I vintras tog Åbo universitetscentralsjukhus emot flera svenska föderskor och prematurer från Uppsala, då det var personalbrist på Akademiska sjukhuset.

I samband med det intervjuade Yle Åboland de nyblivna föräldrarna Mikaela Hildingsson och Johan Kluck, som först tyckte det var en chock att komma till Finland. Det viktigaste var ändå att allt hade gått bra.

- Vården har varit mycket bra, den verkar vara den bästa i Norden. Det viktigaste är att Hilding får bra vård, säger Kluck.

Inga nya MRSA-fall har konstaterats

Men långt ifrån allt vid ÅUCS BB-avdelning har varit samma framgångssaga som samarbetet med Uppsala och Akademiska, då ÅUCS tidigare i år har haft problem med både MRSA-bakterier och dålig inomhusluft.

En mamma som den 1 mars fanns på BB-avdelningen vid Åbo universitetssjukhus visade sig ha MRSA-bakterier (meticillinresistent Staphylococcus aureus). Därför har man tagit prover av andra mammor och barn som befann sig på avdelningen då, och till den 15 maj har man konstaterat MRSA hos en annan mamma och hos tre barn.

För att få en bild av läget tog man i mitten av maj MRSA-prov på alla mammor och barn på avdelningen, och dessutom ett nytt prov en vecka senare. Undersökningarna gällde cirka 30 mödrar och barn.

På grund av fallen vid BB-avdelning 1 har rummen tvättats noggrant och man har blivit ännu noggrannare med hygienen vid avdelningen. Något som också verkar ha gett resultat då Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt på fredagen meddelar att inga nya MRSA-fall har konstaterats.

Renoveringar har förbättrat inomhusluften

I våras rapporterades om problem med inomhusluften vid prematuravdelningen vid ÅUCS.

- Läget har blivit bättre genom omfattande renoveringar. Nästan allt har renoverats och framöver kommer vi också att flytta till det nya T3-sjukhuset, säger Seija Grénman, överläkare på Kvinnokliniken vid Åbo universitets centralsjukhus.

Barnkliniken ska i framtiden bli en egen enhet i ÅUCS nybyggnad T3. Ett bygge som har försenats på grund av problem med betongen.

Diskussion om artikeln