Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tove Janssons födelsedag föreslås bli nationell flaggdag

Från 2017
Uppdaterad 26.05.2017 15:24.
Tove Jansson
Bild: YLE

De grönas riksdagsgrupp och Svenska riksdagsgruppen föreslår för Inrikesministeriet att Tove Janssons födelsedag den 9 augusti ska bli officiell flaggdag.

Alternativt föreslår grupperna att dagen ska upptas bland de flaggdagar som finns angivna i Finlands statskalender.

Riksdagsgrupperna motiverar förslaget med att Tove Jansson var en internationellt känd finlandssvensk konstnär som gjorde en exceptionellt karriär som bland annat bildkonstnär, författare, illustratör och manusförfattare.

Av hennes gestalter är mumintrollen de mest kända och de här blivit verkliga ikoner. Jansson skrev också romaner, skådespel och noveller.

Den mest översatta finländska författaren

Riksdagsgrupperna konstaterar att Tove Jansson är den genom tiderna mest översatta finländska författaren. Hennes böcker har översatts till 50 språk.

Tove Jansson ansåg själv att bildkonsten var hennes huvuduppdrag. Hon arbetade som konstnär sedan 1940-talet och hennes verk har varit utställda runt om i Finland.

De gröna och Svenska riksdagsgruppen framhåller att man inte ska glömma att Tove Jansson påverkade sin tids värderingar och attityder - hon har fungerat som ett uppmuntrande exempel redan för flera generationer genom att själv leva utgående från sina egna val.

Det vore enligt riksdagsgrupperna en värdefull gest om Finland jubileumsåret till ära utsåg den 9 augusti till nationell flaggdag.

Om förslaget går igenom blir Tove Jansson den andra kvinnan i Finland efter Minna Canth som har en flaggdag.

Inom ramen för Finlands 100-årsjubileumsår rekommenderar Inrikesministeriet flaggning bland annat på Helene Scherfbecks födelsedag den 10 juli.

Artikeln uppdaterades kl. 14:58 med två stycken text om flaggdagar och kvinnor.

Diskussion om artikeln