Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jakobstads centrum livskraftigast i jämförelse

Från 2017
Uppdaterad 26.05.2017 14:35.
Vy från torget i Jakobstad.
Bildtext Jakobstads centrum är livskraftigt. Det kanske man inte skulle tro när man ser på den här bilden.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Livskraftexperten Martti Wilhelms har räknat ut livskraften i centrumområdet av 25 städer i Finland. Jakobstad visar sig vara bäst i klassen och även Vasa och Karleby klarar sig bra i jämförelse med andra orter.

Jakobstad har det högsta livskraftsindexet (6,146) i undersökningen och med en klar marginal. Livskraftsindexet för tvåan Kemi är 4,143. Bakom Jakobstad och Kemi kommer Hyvinge (3,912) på tredje plats, knappt före Tammerfors (3,840) och Åbo (3,833). Medeltalet bland de 25 undersökta städerna ligger på 2,99.

- Det var en trevlig nyhet för oss. Man har ju gjort stora investeringar i Jakobstads centrum under de två senaste åren, vilket lyft den här procenten. Det som bidrar starkt till att Jakobstads centrum är livskraftigt är de lördagsöppna frisörssalongerna, ett stort utbud av caféer och också ett litet antal kontorsutrymmen på gatuplan, säger Camilla Nyman, verksamhetsledare för handelsföreningen Citygruppen i Jakobstad.

- Det har också investerats 15 miljoner euro i Jakob Center som under 2018 kommer att utökas med 3 000 kvadratmeter nya affärsutrymmen, så vi hoppas att vi ska kunna bibehålla den här goda nivån.

Ska försöka fylla tomma utrymmen

Indexet tas fram genom att subtrahera antal företag som betjänar lördagar med antalet tomma utrymmen och sätta talet i relation till kommunens invånarantal. Med i beräkningen tas alla affärsutrymmen som har en egen ingång från gatan eller in i ett köpcentrum. De affärer och restauranger som betjänar på lördagar är en central indikator på affärscentrats livskraft.

I Jakobstads centrum finns 135 stycken företag som har öppet på lördagar, det vill säga nästan 68 procent av alla företag i stadskärnan. Andelen tomma utrymmen i centrum är åtta procent, vilket är under det riksomfattande medeltalet (10,6 procent).

- Det jobbar vi med kontinuerligt. Det är en av utmaningarna vi har att fylla de utrymmen som är tomma, men den här siffran är inte oroväckande. Vi försöka hålla den låg och det gör vi genom att ha en kontinuerlig dialog med fastighetsägarna, säger Nyman.

Goda siffror också för Vasa och Karleby

Även Vasas (3,533) och Karlebys (3,518) livskraftindex ligger klart ovanför medeltalet. I jämförelse med andra städer i samma storlek är Vasa bäst bland städer med 60 000-90 000 invånare, medan Karleby placerar sig på tredje plats bland medelsmå städer (30 000 - 65 000 invånare).

Bland städer med över 100 000 invånare är Tammerfors bäst före Åbo och Lahtis.

I undersökningen deltog 25 städer: Esbo, Hyvinge, Åbo, Tammerfors, Karleby, Jakobstad, Vasa, Uleåborg, Jyväskylä, Lahtis, Kouvola, Björneborg, Joensuu, Villmanstrand, Tavastehus, Seinäjoki, St. Michel, Salo, Nyslott, Torneå-Haparanda, Brahestad, Kemi, Heinola, Kalajoki, Mänttä-Vilppula.

Diskussion om artikeln