Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

HD: Kvinnan som knivhögg man i Hangö ska avtjäna hela straffet i fängelse

Från 2017
Kadermogatan i Hangö
Bildtext Knivhuggningen av en tidningsutdelare skedde på Kadermogatan i Hangö.

Den kvinna som knivhögg en tidningsutdelare i Hangö i augusti 2014 ska avtjäna hela sitt straff i fängelse. Det har Högsta domstolen beslutat. Domstolen konstaterar att det är ett exceptionellt beslut.

Det var i augusti 2014 som en tidningsutdelare knivhöggs i halsen på Kadermogatan i Hangö. Mannen, född 1984, fördes med ambulans till sjukhus i Helsingfors där han omedelbart opererades.

En 18-årig kvinna från Hangö dömdes till ovillkorligt fängelse av Västra Nylands tingsrätt för försök till dråp.

Straffet blev fyra år och tre månader fängelse och hon skulle avtjäna hela straffet i fängelse eftersom tingsrätten ansåg att hon är farlig.

Oenigt i Högsta domstolen

Kvinnan besvärade sig i hovrätten, men hovrätten ändrade inte på tingsrättens dom om hur länge hon ska sitta i fängelse. Kvinnan förde ärendet vidare till Högsta domstolen, som med siffrorna 3-2 beslöt att hovrättens dom inte ändras.

Hon kan hållas kvar i fängelse eftersom sinnesundersökningar visar att hon är farlig och hon har utfört brottet under sin prövotid efter ett tidigare straff.

Kvinnan har även som minderårig domar för olika brott. Hon har två gånger fått villkorligt fängelsestraff för grov misshandel och straffats för att hon hotat en person som hörts i en rättegång.

HD kunde också besluta att straffet ska avtjänas fullt ut i fängelse eftersom det nya brottet gjordes så snabbt efter de tidigare brotten.

Våldsamheten ökar

Kvinnan har sinnesundersökts och läkarna konstaterar att hon utgör en fara för andra människor. Läkarna säger i sitt utlåtande att kvinnan har ett våldsamt beteende och att hon redan som 11-åring blev beroende av rusmedel.

Läkarna var också bekymrade över att kvinnans våldsamhet ökat och att det inte finns någon koppling mellan hennes aggressivitet och målet för hennes ilska.

Det är entydigt att kvinna är farlig, det är inte frågan om ett gränsfall. Risken för att hon igen utför våldsamma handlingar är hög, anser läkarna.

Kvinnan får vård i fängelset och hon är positiv till vården. Hon har inte betett sig våldsamt i fångelset och har varit nykter i ett år.

Läkarna anser att kvinnan behöver många år av terapi, men att det inte är lätt att i ett fängelse kunna avgöra hur hon skulle bete sig i frihet.

Ovanligt med lång tid i fängelse för ung person

Högsta domstolen konstaterar att det är ovanligt att döma en ung person till att avtjäna hela straffet i fängelse.

Brottsbalken innehåller många regleringar där unga som begått brott behandlas mildare än andra som begått brott. Normalt ges kortare straff så att de unga inte ska marginaliseras.

Högsta domstolen konstaterar att våldsamt beteende bland unga egentligen ska behandlas på annat sätt än via fängelsestraff. I det här fallet har de barnskydds- och andra åtgärder som vidtagits inte förhindrat våldsbrotten.

Knivhuggningen i Hangö

  • En tidningsutdelare knivhöggs ungefär klockan fyra på morgonen den 1 augusti 2014 på Kademogatan i Hangö. Mannen, född 1984, blev knivhuggen i halsen och fördes med ambulans till sjukhus i Helsingfors där han omedelbart opererades.
  • Polisen efterlyste en mörk personbil och en kvinna som ska ha rört sig nära brottsplatsen. Mannen som knivhöggs svävade inte längre i livsfara, meddelade polisen den 3 augusti.
  • Två Hangöbor misstänktes för knivhuggningen. Polisen sade att saker och ting tyder på att kvinnan, född 1996, är gärningsmannen.
  • Den 18-åriga kvinnan erkände brottet. Västra Nylands tingsrätt häktade kvinnan med sannolika skäl misstänkt för brottet. Polisen anhöll också en man från Hangö men Västra Nylands tingsrätt ansåg att det inte fanns tillräckliga skäl utan släppte mannen.
  • Västra Nylands tingsrätt dömde kvinnan till drygt fyra år ovillkorligt fängelse. Tingsrätten ansåg att kvinnan bör anses farlig och hon ska tjäna hela sitt straff i fängelse.
  • Högsta domstolen beslöt i maj 2017 att inte ändra hovrättens dom. Kvinnan ska avtjäna hela sitt straff i fängelse.