Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Älska sitt jobb är den nya normen

Från 2017
Uppdaterad 27.05.2017 08:21.
Mette karlman är HR-konsult i Vasa
Bildtext Mette Karlman är HR-konsult i Vasa
Bild: Yle/Peter Fahllund

Att storgilla sitt jobb på sociala medier blir allt vanligare. Man kan gott säga att det är en trend, säger forskaren Magdalena Petersson- McIntyre vid Göteborgs universitet. Hon gav nyligen ut en bok i ämnet under titeln "Att älska sitt jobb - den nya normen". Hennes studier bygger på intervjuer med varierande personal inom detaljhandeln.

- När jag pratade med dem så slog det mig hur många det faktiskt var som beskrev att de stortrivdes, ja faktiskt älskade sina arbetsplatser.

När hon gick på djupet om orsakerna så framkom det att det var kontakten med människor som var värdefull.

Flera intervjuade jobbade inom modebranschen och var glada bara över att få befinna sig i den miljön. Att få packa upp fina kläder, möta kunder och få diskutera med kunder.

Som forskare ser hon mycket av det här som ett uttryck för att det är viktigt för oss att vi ses som lyckade som har ett jobb där vi trivs och som är intressant.

Det hänger ihop med hur vi ser på arbete och vad det innebär att vara människa i vår tid.

Tre smeder.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Också rutinjobben älskas

Det går ju ganska lätt att förstå att de som har turen att ha kreativa, utmanande och spännande jobb stortrivs, men Petersson-McIntyre frågade också s.k. arbetarpersonal inom detaljhandeln om hur de uppfattar sina arbeten.

Och de var i stor utsträckning lika förälskade i sina jobb.

- Trots att många i den här gruppen hade ganska tuffa arbetsvillkor, flera av dem s.k. sms-anställda, så sade de sig gilla sin arbetsplats.

Även fastän avancemangsmöjligheterna var små och arbetsuppgifterna ganska så enahanda.

- Där blev jag överraskad, säger docent Petersson-McIntyre. Det tyder på ett behov av att vi vill framstå som lyckade, också i arbetslivet.

HR-Konsult i Vasa håller inte med om allt

Mette Karlman arbetar som Human Resource-konsult, alltså personalexpert, i Vasa. Hon känner igen sig i en del av Petersson-McIntyres forskningsrön. Men inte i allt.

T.ex. så är sociala medier ett ställe där allt skall vara så bra och lyckat. Väldigt sällan sätter man ut rapporter om dåliga saker som hänt en under dagen.

- Det hör till idag att man skall vara positiv och glad. Ingenting skall det klagas på. Och det verkar som om man lyckats om man trivs bra med sitt jobb.

Karlman säger att det är sant då vi spenderar en stor del av vår tid på arbetet. Då skall man ju helst trivas.

- Men sen då att "älska"? Jag tror faktiskt det är väldigt få som älskar kneget till 100 %. Det finns nog någon sida som inte är perfekt, menar hon.

Hon är inte förvånad över att också personal inom "donar-segmentet" också säger sig stortrivas.

Goda kolleger och bra chefer "gör" jobbet

- Det handlar ju inte alltid om pengar, alltså hög lön, säger Karlman. Det är så mycket som är viktigt runtomkring. Fina kolleger, bra chefer, vilka förmåner du har förutom lönen. Och, att du kan påverka ditt jobb på något sätt, det är väsentligt.

- Det här med att "älska" sitt jobb används lite för vagt tycker hon. Det finns nog alltid tråkigare saker med i bilden också, säger Mette Karlman.