Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Drönare störde presidentbegravningen - "Amatörer ska hålla sig borta från centrum"

Från 2017
Uppdaterad 26.05.2017 15:34.
Mauno Koivistos begravning i Helsingfors den 25 maj 2017.
Bildtext Drönarna flög i området kring Senatstorget och Elisabetsgatan. Där råder flygförbud.
Bild: Lehtikuva

Två drönare beslagtogs av Helsingforspolisen under president Mauno Koivistos begravning i torsdags. Personerna som flög drönarna misstänks för luftfartsförseelse.

Helsingforspolisen misstänker att drönarflygningen inte var i enlighet med Trafis direktiv. Drönarna flögs i flygförbudsområdet som sträcker sig från Senatstorget till Elisabetsgatan och polisen misstänker att de har flugits utomhus ovanför en folksamling.

- Polisen känner till identiteten på dem som flög drönarna, uppger överkommissarie Heikki Porola vid Helsingforspolisen.

Brottet som personerna misstänks för är luftfartsförseelse som kan ge bötesstraff. Om det handlar om grov luftfartsförseelse kan drönaren beslagtags av staten som brottsredskap.

Flygförbud i stora delar av Helsingfors

Porola säger att amatörer inte ska flyga drönare i centrum av Helsingfors, också fastän det inte skulle pågå ett massevenemang.

- Amatörflygare ska hålla sig borta från Helsingfors centrum och från stora publikevenemang. Kontakten till drönaren kan brytas. Det kan annars bli oersättliga skador, säger Porola.

Enligt lagen får man inte flyga drönare på platser där det finns människor och därför påpekar Porola att en fara uppstår direkt då man börjar flyga ovanför gatan.

I Helsingfors råder det flygförbud, förutom i regeringskvarteren, också i Mejlans, Munksnäs och på Fiskartorpet. Information om flygförbudsområdena finns på webbplatsen droneinfo.fi (på finska).

För att flyga drönare på ett område där det råder flygförbud måste man ansöka om tillstånd av Trafiksäkerhetsverket Trafi.

Skadeståndsansvar

Den som flyger med drönare ansvarar enligt skadeståndslagen för alla skador som drönaren förorsakar.

Förutom skadestånd och luffartsförseelse påpekar polisen att den som flyger med drönare också kan göra sig skyldig till andra brott om drönaren faller ner i en folkmassa och förorsakar personskador.

Diskussion om artikeln