Så här firar muslimerna sin heligaste månad ramadan
Det bor omkring 65 000 muslimer i Finland i dag varav ungefär en tredjedel fastar under ramadan. Fastan pågår från soluppgången till solnedgången och det här kan bli utmanade för muslimer i Finland, speciellt under de långa dagarna på sommaren. För att inte tala om midnattssolen.
I Finland följer de flesta muslimer tiden i Mecka. Ett annat alternativ är att följa klockan i det närmaste muslimska landet, Turkiet.
Ofta vaknar man före soluppgången för att äta sin första måltid, suhoor, som ska hålla en i gång ända fram till solnedgången. Då ska man också se till att dricka rikligt. Vid soluppgången är det dags för morgonbönen.
Efter solnedgången och böneutropet till kvällsbönen bryter man fastan först med dadlar och mjölk eller yoghurt för att senare äta iftar som är en festlig middag man ofta äter tillsammans med vänner och familj. Enligt legenden ska Muhammed ha brutit sin fasta med tre stycken dadlar.
Månen bestämmer när fastan ska inledas
Ramadan är den nionde månaden i den islamiska hijrakalendern. Hijra är en månkalender. Det finns tolv månader precis som i den gregorianska kalender som vi använder i Finland. Men det muslimska året är däremot lite kortare, det finns endast 354 dagar i ett år enligt hjirakalendern.
Tideräkningen i den islamiska kalendern inleds den 16 juli år 622 då profeten Muhammed emigrerade från Mecka till Medina. Det är också från denna utvandring som kalendern fått sitt namn. Hijra är det arabiska ordet för emigration eller utvandring. När man anger ett datum enligt hijrakalendern skriver man ett H vid årtalet, en del använder även den latinska versionen AH anno hegirae som betyder efter hijra.
En orsak till att muslimer använder en månkalender är att de flesta religiösa plikter är kopplade till vissa månader och att månens nytändning enligt Koranen visar tidpunkten för när man ska börja uppfylla dessa plikter. Till exempel inleds fastan då nymånen första gången visar sig.
Månfaser
År 2023 inleds ramadan den 23 mars och avslutas den 20 april. Bekräftelsen för när fastan inleds kommer från Mecka. I dag kan man lätt följa med händelsen i realtid.
Det finns till exempel ramadan appar som berättar när fastan inleds och när den slutar samt när solen går upp och ner på den ort du bor på. Det finns också appar för böner och Koranen.
Ramadan - muslimernas heligaste månad
Ramadan är den heligaste månaden i året. Muhammed ska ha sagt att när ramadan inleds öppnas portarna till himlen samtidigt som portarna till helvetet stängs och djävlarna fängslas.
Enligt den islamiska tron är ramadan den månad då Gud avslöjade Koranens första verser för Muhammed genom ängeln Gabriel. Uppenbarelsen skedde under allmaktens natt Laylat al-Qadr. Många muslimer ber hela natten vid allmaktens natt.
Under ramadan fastar muslimer från soluppgången till solnedgången. Meningen med fastan är att öva disciplin och få kontroll över sina begär. Du förväntas uppträda väl, undvika våld och negativa tankar så som avundsjuka, ilska, girighet och småaktighet.
Då människan fastar kan hon uppleva hur det känns att gå hungrig och törstig, på så sätt kan hon lära sig att förstå de fattigas misär. Därför anses ett av målen med fastan vara att göra människor mer empatiska. Välgörenhet är också en viktig del av ramadan och alla förväntas ge zakat, allmosor.
Fastan handlar också om fromhet. Genom fastan minskar du också på yttre distraktioner så att du bättre kan koncentrera dig på din relation till Gud. Under ramadan ber muslimer mera än vanligt och studerar Koranen.
Ordet ramadan tros höra ihop med det arabiska ordet ramad som betyder torka eller uttorkning. Enligt Koranen kräver Gud att fastan är obligatorisk så som den varit för de som levt innan. Fastan är en påminnelse om människans skörhet och hennes beroende av Gud för näring.
Fastan är ofta 29 till 30 dagar lång. Ramadan år 2021 avslutas efter solnedgången onsdagen 12 maj. Den därpå följande dagen firar muslimerna id al-fitr eller eid al-fitr. Också datumen för när fastan avslutas och när id al-fitr festen inleds beror på månfaserna.
Id al-fitr som betyder ungefär festen för avslutandet av fastan och pågår i tre dagar. Id al-fitr liknar på många sätt de kristnas jul: familjer kommer samman, äter gott och ger presenter åt varandra.
De två vanligaste arabiska hälsningarna man använder under id al-fitr är eid mubarak som betyder ungefär välsignad fest eller eid said som översätts till svenska som glad eid (ordet eid betyder fest). Du kan också önska din muslimska vän ramadan mubarak vilket betyder god ramadan.
Butiker gör pengar på ramadan
Under fastan är alla kroppsliga njutningar förbjudna
Saum, fasta, är en av Islams fem pelare eller plikter och angår därmed alla muslimer. Sjuka, gravida, barn, äldre och resande behöver inte fasta.
Det är upp till var och en i vilken ålder man inleder fastandet men ofta inleder flickor fastan tidigare än pojkar. De flesta unga muslimer deltar i fastan senast som 15-åringar. En del inleder fastan gradvis genom att fasta endast några timmar under dagen eller lämna bort mellanmålen.
Under fastan äter man och dricker man inget från soluppgången till solnedgången. Det är också förbjudet att röka, ha sex, ta mediciner eller tugga tuggummi.
Islams fem pelare
Många antar att fastan får en att magra men för en del går det tvärtom. Det här beror på att vår matsmältning inte är van vid att äta stora mängder mat jättetidigt på morgonen och sent på kvällen. Halsbränna är ett vanligt men för fastande muslimer.
Dessutom är många av de traditionella rätterna man äter under ramadan väldigt fettiga så som till exempel kunafa - en ostbakelse med sirap på, qatayef – en bakelse fylld med grädde eller nötter och samosa – en friterad pirog med salt fyllning så som malet kött.
Det finns omkring 1,7 miljarder muslimer i världen. Av hela världens befolkning på 7 miljarder människor är alltså drygt var femte muslim vilket gör Islam till världens näst största religion.
De första muslimerna som bosatte sig i Finland var tatarer. De flyttade från Ryssland till Finland på 1800-talet. På 1990-talet ökade invandringen till Finland från muslimska länder som Irak, Iran, Turkiet och Somalia. Det här ledde till att den muslimska populationen i Finland växte och blev mer mångkulturell.

Edit 15.5.2018: Tillsatt datum för när ramadan inleds 2018, istället för datum för 2017.
Edit 2.5.2019: Tillsatt datum för när ramadan inleds och avslutas 2019
Edit 12.4.2021:Tillsatt datum för när ramadan inleds och avslutas 2021 Edit 20.3.2023: Tillsatt datum för när ramadan inleds och avslutas 2023