Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ny alkohollag skulle synas direkt i barnets vardag - lättare för mamma och pappa att köpa alkohol

Från 2017
Uppdaterad 30.05.2017 18:05.
Flicka lutar huvudet i knäna och ser ledsen ut.
Bild: Anki Höglund/Mostphotos

Lättare tillgång till alkohol får konsekvenser för barnen som vi i Finland har svårt att medge, säger Pia Sundell vid Barnavårdsföreningen i Finland. Hon och andra experter kräver att Finland ska göra en barnkonsekvensbedömning av den nya alkohollagen.

Representanter för regeringspartierna fortsätter den här veckan förhandlingarna om en reform av alkohollagstiftningen. Det råder oenighet bland annat om vilka drycker som ska få säljas i matbutikerna. Alkoläsken har nämnts som ett problem i diskussionerna.

Verksamhetsledare Pia Sundell vid Barnavårdsföreningen i Finland tycker att diskussionen om alkohollagstiftningen är snedvriden. Enligt Sundell behövs det absolut en barnkonsekvensbedömning innan ny lagstiftning kan föras vidare.

- Man tar ett jätteviktigt beslut som kommer att påverka barn många år framöver utan att utreda hur lagförslaget på riktigt påverkar barn och ungdomar.

Pia Sundell talade för barnens rätt till en frisk inomhusluft.
Bildtext Pia Sundell säger att de övriga länderna i Norden går åt ett helt annat håll än Finland i sin alkoholpolitik.
Bild: Yle/ Peik Henrichson

Enligt Sundell vill man inte i Finland medge att tillgänglighet ökar bruket och att ökad tillgång till alkohol för föräldrar påverkar barns liv direkt.

Artikeln fortsätter under faktarutan.

Vart fjärde barn har upplevt problem på grund av föräldrarnas drickande

  • En fjärdedel av alla barn och ungdomar upplever åtminstone ibland problem på grund av föräldrarnas alkoholanvändning.
Jordiga barnhänder med sorgkanter under naglarna håller i ölkork.
Bild: Mostphotos
  • Det vanligaste problemet är gräl, skam över föräldrar som dricker samt ett förlorat förtroende för den drickande föräldern.
  • En förälder som dricker för mycket väcker ofta känslor av rädsla, hat och skam i barnet.
  • För att barnet ska uppleva situationen som obehaglig kan det räcka att förälderns personlighet förändras från den bekanta trygga till en främmande berusad.
  • Experter säger att familjegräl om alkohol, berusat störande beteende samt eventuellt våld orsakar de värsta spåren i barnen.
  • Föräldrarnas alkoholmissbruk kan få långtgående konsekvenser. Barnet kan få leva med känslor av värdelöshet, problem att lita på sig själv och andra människor i resten av sitt liv.
  • Definitionen för storkonsumtion av alkohol för kvinnor är 16 portioner i veckan och för män 24 portioner. En portion motsvarar ett litet glas vin eller en 0,33 liters öl.

Källor: A-klinikstiftelsen, YTHS,

Nya lagen gör alkohol mer tillgängligt på fler sätt

Diskussionen i offentligheten har mycket handlat om hur starkt öl och hurudan alkoläsk matbutikerna ska få sälja. Den planerade lagstiftningen handlar ändå också om mycket annat.

För att nämna några exempel ska restauranger få börja sälja ut en del alkoholdrycker och mikrobryggerierna ska få börja sälja ut direkt av sina produkter.

Vidare blir det uppluckringar i reglerna för festivalers ölområden.

Läs här om vilka ändringar den planerade reformen medför!

Handeln och barnskyddet ser olika på saken

Handeln är missnöjd med att den, ur deras synvinkel goda reformen, fördröjs på grund av gräl om petitesser regeringspartierna emellan.

Keskos generaldirektör Mikko Helander sade nyligen i Helsingin Sanomat att konsumtionen av alkohol redan länge minskat, också bland de unga.

Pia Sundell ser inte riktigt lika på saken.

- Det är jättebra om det är så. Men ur min syn som expert inom barnskyddet måste jag tyvärr säga att det inte ser ut så i mitt arbete. Missbruk av alkohol är en stor bidragande orsak till många familjers sociala problem. Vi har väldigt många barn som far illa på grund av föräldrarnas alkoholbruk.

Vitvin hälls upp i ett glas, en rad vitvinsflaskor i bakgrunden.

Den nya alkohollagen i 5 punkter – därför är det så svårt att enas om spriten

De bästa argumenten för och emot en alkoholpolitisk reform.

Diskussion om artikeln