Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangö stad köper kanske tomt intill flygfältet

Från 2017
Uppdaterad 30.05.2017 10:38.
Flygplan på Täktom flygfält.
Bildtext En granne till Täktom flygfält har köpt en fastighet intill flygfältet, men Hangö stad utnyttjar kanske sin förköpsrätt.
Bild: YLE / Robin Lindberg

Hangö stad köper kanske fastigheten Malmåsen som finns intill Täktom flygfält. Aktiebolaget Nomore har köpt fastigheten, men staden planerar att utnyttja sin förköpsrätt.

Ben Airas aktiebolag Nomore har köpt Malmåsen av privatpersoner för 100 000 euro. Fastigheten är drygt 20 hektar. Airas äger andra fastigheter i närheten.

Förslaget till stadsstyrelsen på måndag (29.5) är att staden utnyttjar förköpsrätten vad gäller Malmåsen. Staden motiverar förköpsrätten med att marken förvärvas för samhällsbyggande.

Malmåsen finns på ett LL-område enligt strandgeneralplanen. Det betyder flygtrafikområde där det får byggas byggnader som endast betjänar flygtrafik.

Stadsstyrelsens ordförande Jouko Kavander (SDP) motiverar förslaget med att Täktom flygfält finns intill området som Nomore köpt. Kavander anser att bullret från flygfältet gör att det är bäst att staden köper marken.

- Om det byggs något på fastigheten så kan det sedan bli klagomål om buller från flygplan.

Kommuner har förköpsrätt vid köp som gäller fastigheter i kommunerna. Förköpsrätten kan utnyttjas för att skaffa mark för samhällsbyggande och för rekreations- och skyddsändamål. Området ska vara över en halv hektar stort.

Ben Airas är också delägare i Regatta Resorts.

Beslutet gick enligt förslag i styrelsen 29.5. Frågan går nu vidare till stadsfullmäktige i Hangö.

Diskussion om artikeln