Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland skärper tagen mot mässling - föräldrar till ovaccinerade barn kan få böter

Från 2017
Mässling
Bildtext Mässling kan leda till hjärnhinneinflammation.
Bild: Wikipedia/Public Domain

Tyskland vill sätta stopp på det växande antalet mässlingsfall. Det kan bli obligatoriskt för daghemspersonal att anmäla föräldrar som låter bli att vaccinera sina barn.

Det rapporterar brittiska BBC.

Att avsiktligt låta bli att vaccinera sitt barn mot mässling kan leda till böter på 2 500 euro. Barn som inte har vaccinerats mot mässling kan också vägras dagvård.

Skärpta tag i kamp mot mässling

Mässlingen är en allvarlig sjukdom. Den är oftast långvarig och kan ha farliga följdsjukdomar som till och med kan leda till döden.

En 37-årig kvinna, mamma till tre barn, dog tidigare den här veckan av mässling i staden Essen.

Fler fall av mässling påträffas i Tyskland då färre barn vaccineras. Bara under årets fyra första månader påträffades över 400 fall av mässling i Tyskland.

Enligt nyhetsbyrån AP röstar regeringen om förslaget om en vecka och går det igenom träder lagen i kraft i juni.

Vattkoppor och påssjuka ökar likaså

Samma problem gäller också många andra länder. Enligt europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC har man observerat en ökning också när det gäller vattkoppor och påssjuka.

Centralen varnade i april att antalet mässlingsfall under årets början hade fördubblats från i fjol i tio europeiska länder.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd kan kan en mässlingsepidemi bryta ut också i Finland.

Vaccinering obligatoriskt i Italien

I Italien, där knappt 2 400 fall av mässling påträffats bara i år, beslutade man i förra veckan att göra det obligatoriskt att vaccinera barn i skolåldern mot de 12 vanligaste sjukdomarna.

Bara vaccinerade barn får tillgång till dagvård och ser inte föräldrarna till att barnen vaccineras riskerar de böter.

Enligt de italienska myndigheterna beror det allt större antalet mässlingsfall på ogrundade teorier som cirkulerat i Italien, enligt vilka vaccination orsakar autism.

Diskussion om artikeln