Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

WP: Trumps svärson föreslog hemlig kommunikationskanal till Moskva

Från 2017
Uppdaterad 29.05.2017 06:47.
Jared Kushner.
Bildtext Jared Kushner är Trumps svärson och hans rådgivare.
Bild: EPA/ANDREW HARRER

President Donald Trumps svärson Jared Kushner förslog i december en hemlig kommunikationskanal mellan Vita huset och Ryssland, skriver Washington Post. Samtidigt rapporterar tidningen att senatens underrättelseutskott har uppmanat presidentens kampanjstab att lämna ut alla dokument relaterade till Ryssland, e-post och inblandade samtal från valkampanjen sedan starten i juni 2015.

Senatens förfrågan kom till kampanjstaben förra veckan och var adresserad till organisationens kassör. Flera tidigare anställda har kontaktats och blivit ombedda att samarbeta.

Tidningens uppgifter kommer från två personer som nåtts av uppmaningen.

Senaten, som utreder Rysslands eventuella inblandning i presidentvalet, har redan för flera månader sedan uppmanat kampanjstaben att spara alla dokument från kampanjen.

Det här är ändå första gången som organisationen kring valkampanjen dras in i senatens utredning.

Kushner föreslog hemlig kommunikationskanal

Samtidigt rapporterar Washington Post om att Trumps svärson och rådgivare Jared Kushner ska ha lagt fram ett förslag till Rysslands ambassadör om en hemlig och säker kommunikationskanal mellan Washington och Moskva.Tidningen har fått uppgifterna från myndighetskällor.

Det här ska ha kommit på tal under ett möte med ambassadör Sergej Kisljak i december, kort efter att Trump valts till president.

Även den dåvarande säkerhetsrådgivaren Michael Flynn närvarade vid mötet. Flynn avgick i februari och är också själv under utredning för sina kopplingar till Ryssland.

Enligt Washington Post förvånades Kisljak av förslaget.

Vita huset har än så länge inte kommenterat tidningens uppgifter.

Kushner kommer inte ihåg samtal

Jared Kushner ska också ha haft hemlig kontakt med Rysslands ambassadör mellan april och november 2016, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Enligt uppgifterna handlar det om åtminstone två telefonsamtal.

Kushners jurist säger att Kushner inte har något minne av sådana här samtal. Enligt advokaten fick Kushner tusentals samtal under kampanjen.

Amerikanska medier rapporterade tidigare att Kushner är en av nyckelpersonerna i FBI:s utredning om Rysslands inblandning i presidentvalet. FBI utreder möten som Kushner har hållit med en rysk ambassadör och en rysk bankir.

Kushner är enligt sin jurist villig att redogöra för mötena för kongressen.

Källor: Washington Post, Reuters

Diskussion om artikeln