Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

CNN: FBI-chef kände till att information i Clintonutredningen var falsk

Från 2017
James Comey
Bildtext Den förre FBI-chefen James Comey.
Bild: EPA/SHAWN THEW

Orsaken till att den förre FBI-chefen James Comey avbröt utredningen av Hillary Clintons e-post var att han kände till att viktig information i utredningen var falsk och fabricerad av rysk underrättelsetjänst, rapporterar CNN.

Clinton var under utredning eftersom hon hade använt sin privata e-post i sitt arbete under sin tid som utrikesminister och på så sätt eventuellt äventyrat den nationella säkerheten.

Men en viktig del av informationen som utredningen grundade sig på var fabricerad av den ryska underrättelsetjänsten. Anonyma myndighetskällor har berättat åt CNN att FBI redan i ett tidigt skede var medvetna om att avgörande information var falsk.

Det här satte Comey i en knivig situation eftersom han var rädd att utredningen och justitieministeriet skulle undergrävas om den här informationen kom ut, uppger flera källor för CNN.

Följden blev att han sommaren 2016 på egen hand offentligt meddelade att utredningen var över - utan att stämma av med dåvarande justitieminister Loretta Lynch. Samtidigt konstaterade han att presidentkandidat Clinton hade varit "extremt vårdslös" med hemliga uppgifter, även om det inte skett medvetet.

I onsdags rapporterade Washington Post att syftet med den ryska informationen var att ställa Lynch i dålig dager i Clintonutredningen.

CNN:s källor klargör nu att Comey och andra befattningshavare i FBI verkligen visste att uppgifterna var falska.

Källor: CNN, FNB

Diskussion om artikeln