Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Uutissuomalainen: Regeringens vitsord inget att skryta med

Från 2017
Statsminister Juha Sipilä (C).
Bildtext Statsminister Juha Sipilä (C).
Bild: Lehtikuva

Mellan försvarligt och nöjaktigt – där ligger regerings vitsord två år in i mandatperioden. Åtminstone enligt de åtta tankesmedjor som Uutissuomalainen har frågat.

Uutissuomalainen har bett åtta tankesmedjor betygsätta Juha Sipiläs regering med skolvitsord.

Medelvitsordet som tankesmedjorna ger åt regeringen stannar den här gången på 6,4. Det är snäppet lägre än i fjol då medeltalet var 6,5. Betygen är ändå inte helt jämförbara eftersom tankesmedjan Agenda i år har ersatt tankesmedjan Tänk.

Sju av de åtta tankesmedjor som tillfrågades har politiska kopplingar till olika partier, både regeringspartier och oppositionspartier. En av tankesmedjorna är obunden.

Vårdreformen och nedskärningarna i utbildningen impopulära

Det som drar ner vitsordet mest är vårdreformen och nedskärningarna inom utbildningen.

- Regeringens vårdreform har gått helt över styr. Det börjar bli allt tydligare att regeringen inte kommer att nå sina mål, sammanfattade Agendas verksamhetsledare Mattias Fagerholm.

Vid Vasemmistofoorumi anser man att nedskärningarna i utbildningen kan vara det av regeringens beslut som får de mest långtgående konsekvenserna.

Trots missnöjet var det bara en tankesmedja som gav ett lägre vitsord än i fjol. Visio som har band till de Gröna sänkte vitsordet från 6 till 5.

Missnöje med regeringens image

Vid tankesmedjorna Toivo och e2, som har nära band till regeringspartierna Samlingspartiet och Centern, är man mest besviken över hur regeringen har skött sin kommunikation och sin framtoning utåt.

- Regeringen har gjort bort sig i offentligheten, och det har minskat på förtroendet för dess arbete, anser e2:s verksamhetsledare Karina Jutila.

Enligt Toivos verksamhetsledare Sini Ruohonen tog regeringens image skada av nedskärningarna inom utbildningen.

Vid Suomen Perusta anser man att invandringen är den fråga som dragit ner mest på regeringens vitsord.

Bättre betyg från Toivo och Kalevi Sorsa

Två tankesmedjor höjde i år regeringens vitsord. Från Toivo kammade regeringen hem en respektabel 8:a, jämfört med fjolårets 7:a. Kalevi Sorsa som ligger nära SDP höjde vitsordet från 6 till 7.

- Det andra året har varit bättre än det första eftersom man har förstått att dra tillbaka eller ändra på dåliga och ovisa propositioner, motiverar Kalevi Sorsas verksamhetsledare Mikko Majander.

Konkurrenskraftsavtalet – en fjäder i regeringes hatt

Tankesmedjorna med band till regeringspartierna, men också Kalevi Sorsa och Visio, tycker att man bör lyfta på hatten åt regeringen för att den efter många om och men lyckades förverkliga konkurrenskraftsavtalet.

- Finlands ekonomi är på uppgång, vilket säkert inte beror endast på konkurrenskraftsavtalet, men regeringen tänker säkert ta åt sig äran, tror Visios Ville Ylikahri.

Diskussion om artikeln