Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Finland100km kombinerar nytta med nöje

Från 2017
Finland100km i Åbo.
Bildtext Finland100km-rutten i Åbo började vid Aura å på Varvstorget.
Bild: Yle / Peter Karlberg

14 grader och mulet. Kanske inte optimalt motionsväder i slutet av maj, men det stoppade inte närmare 200 Åbobor från att delta i evenemanget Finland100km.

Motionsevenemanget ordnas i tre olika städer; i Helsingfors den 6 maj, i Tammerfors den 13 maj och i Åbo den 27 maj. I Helsingfors deltog runt 180 personer och i Tammerfors var deltagarantalet runt 160 personer.

Systrarna Lisa Laurikainen och Lotta Stenholm är två av tio personer som ingår i arrangörsstaben som har ordnat Finland100km i Åbo.

- Finland100km är ett unikt motionsevenemang som firar 100-åriga Finland och som uppmuntrar finländarna att röra på sig feståret till ära. Man kan cykla, springa eller gå stavgång, säger Lotta Stenholm.

Det är hälsosamt att röra på sig och det är också bra för humöret.

― Lisa Laurikainen.

På Åborutten kunde man njuta av Finlands äldsta stads vackra vyer längs åstranden och i Runsala.

- Det handlar om att få folk att känna en idrottsglädje och att samtidigt vara ute i naturen. Allt det här får man i det här evenemanget. Det är dessutom hälsosamt att röra på sig och det är också bra för humöret, säger Lisa Laurikainen och fortsätter:

- Många gillar idén med att hylla Finland och en del gillar kanske mer själva idrottsbiten, men hur som helst har alla här en rolig dag. Det är det som är det viktiga.

Lisa Laurikainen och Lotta Stenholm.
Bildtext Lisa Laurikainen och Lotta Stenholm.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Rutten i Åbo började vid Aura å på Varvstorget. Därifrån fortsatte banan till Runsala folkpark och återvände till åstranden via Hallis bro.

Rutten bestod av en 25 km lång sträcka, som man kunde runda en till fyra gånger, så att sträckan totalt blev 100 km. Deltagarna fick själva välja hur lång sträcka man gjorde och det fanns ingen tidtagning.

Det gick också att ta genvägar, så att den 25 km långa sträckan förkortades. Man kunde också dela på sträckan mellan flera deltagare, det vill säga som ett stafettlag.

Finland100km i Åbo.
Bildtext Alla som deltar får en medalj.
Bild: Yle / Peter Karlberg