Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Världen i byn tar avstånd från rasism - "Finland ska inte låsas in i någon korvkultur"

Från 2017
Uppdaterad 29.05.2017 07:37.
Bildkonstnär Micke Rahikainen på Världen i byn.
Bildtext Vi har en väldigt juntig regering nu, säger Micke Rahikainen på festivalen Världen i byn. Han är för ett mångkuturellt samhälle och mot "korvkultur".
Bild: Anna Savonius

Flyktingskap, krig, fred och hatprat hör till årets teman på festivalen Världen i byn som pågår under veckoslutet i hjärtat av Helsingfors.

- Jag är för mångkulturella grejor, säger bildkonstnär Micke Rahikainen, på väg in mot festivalområdet. Jag kan inte tåla tanken på att låsa in Finland i någon slags "korvkultur".

Världen i byn.
Bildtext Världen i byn ordnas i Kajsaniemiparken i centrum av Helsingfors.
Bild: Anna Savonius

Rahikainen ser bildning som enda sättet att råda på hatpratet i det finländska samhället. Det är viktigt att man tar upp temat i skolan.

- Helsingfors har varit så på sidan om då när Petersburg och Stockholm var "stora städer". Helsingfors har varit en liten håla, säger han vidare.

- Juntismen frodas tyvärr.

Världen i byn.
Bildtext Festivalen är gratis och pågår den 27.5-28.5.
Bild: Anna Savonius

Hatprat svårt att rå på

Rahikainen deltar i Amnesty Internationals kampanj om att motsätta sig hatprat genom att hålla upp en skylt framför konstverket Wall of Hope som avtäckts under festivalen.

På verket finns utdrag ur det hatprat som Amnesty fått ta emot under årens lopp. Graffitikonstnären EGS och bildkonstnären Jani Leinonen har täckt de största delarna av den hatretorik som Amnesty tagit emot. Festivaldeltagarna med sina skylar täcker resten.

Amnesty Finlands verksamhetsledare Frank Johansson tycker att den offentliga debatten om flyktinghjälpen och flyktingars rättigheter präglas av allt för mycket hatyttringar.

-Amnesty vill ändra på detta. Därför vill vi bjuda in alla för att visa att vi vill ha ett land utan hatprat, ett jämlikt land där mänskliga rättigheter respekteras, säger Johansson.

Amnesty international på världen i byn.
Bildtext Människorättsorganisationen Amnesty International för kampanj mot hatprat på Världen i byn.
Bild: Anna Savonius

Hatpratet riktar sig också mot flera andra minoriteter i dag, bland annat de som talar svenska.

- Man skulle ju tro att finlandssvenskarna har hög status i och med att Mannerheim, Sibelius, Gallén-Kallela och Mikael Agricola - har varit mer eller mindre svenskspråkiga. De har ju varit med om att bygga upp det här landet och skapa en identitet. Jag är förbryllad över hatpratet, säger Rahikainen.

Världen i byn.
Bild: Anna Savonius

Rahikainen hoppas att festivalen kunde ha någon betydelse för samhällsklimatet just nu.

- Här är trevligt, men de som borde vara här står vid bajamajan några hundra meter härifrån. De vill ha "vadhannuheter" till president och Finland ut ur EU.

Rahikainen syftar på motdemonstrationen på Järnvägstorget, där nationalister demonstrerar mot asylsökande. De borde enligt Rahikainen lockas till festivalen.

Världen i byn.
Bild: Anna Savonius

De asylsökande på andra sidan torget har Rahikainen enbart gott att säga om.

- Jag har varit där och druckit kaffe. Människorna där är trevliga och vänliga. Hur det går för dem beror mycket på regeringen.

Falafeltallrik på Världen i byn.
Bildtext Matkulturen är ett viktigt inslag på festivalen Världen i byn.
Bild: Anna Savonius

Rahikainen vill inte tippa hur det går för de asylsökande på järnvägstorget, men regeringen har han inte mycket gott att säga om.

- Vi har en väldigt juntig regering nu. Sannfinländarna får stå för de klumpiga uttalandena och bröla i högan sky. De andra partierna står i hemlighet och dunkar dem i ryggen och tycker att "det är bra att någon får det där ur sig".

Fredsbevarare tror på personliga möten

Juha Orkomies är tidigare fredsbevarare, som tjänstgjorde i Namibia 1989-1990. Numera är han medlem i föreningen Helsingfors fredsbevarare.

Orkomies anser att hatprat ofta beror på att folk inte möts, på riktigt.

- Jag tror att vi måste möta varandra. Vi måste diskutera mera tillsammans, så mycket vi kan. Det är inte lätt, för i Finland är man blyg och reserverad. Vi borde tilltala varandra mer.

Juha Orkomies, officerarepå Världen i byn.
Bildtext Fredsbevarare Juha Orkomies vill ha mera dialog mellan människor.
Bild: Anna Savonius

Hatprat är ett tecken på bristande empati, betonar han vidare. Därför deltar han gärna i sådana här evenemang där man möter olika slags människor.

Mötas och berätta historier

En annan festivaldeltagare, Margherita Zilliacus, är aktiv inom storytelling och instant storysharing.

- Att berätta historier är ett sätt att bearbeta hat men varför inte också hatprat, säger hon. Idén är att människor från olika sammanhang och kulturer möts och sitter runt ett bord och talar med varandra.

Inom ramen för instant storysharing ges deltagarna uppgifter: Beskriv för andra ditt barndomshem, beskriv det bästa arbete du någonsin haft, berätta om något modigt du gjort.

Margherita Zilliacus på Världen i byn.
Bildtext Margherita Zilliacus tror att flera möten mellan människor ökar förståelsen. Men föra att rå på hatpratet krävs politiska beslut.
Bild: Anna Savonius

- Vi tror väldigt mycket på det talade ordet och att det är viktigt att människor möter varandra. Hatprat handlar däremot mycket om det som sker på sociala medier.

Zilliacus tror också att vi kunde ha en vettigare regering för att stävja hatpratet i Finland.

- Dagens regering utarmar dem som har det svårt från förut och skapar således konflikter. Slut på Sipiläs regering är min första tanke här, säger hon.

Demonstration mot krig och våld på världen i byn.
Bild: Anna Savonius

Zilliacus är rädd för kontakten över nätet. Där kan man häva ur sig vad som helst utan att ta ansvar.

Hon säger också att det är viktigt att komma ur sitt sammanhang, något författaren Pirkko Saisio bland annat talat om. Se med andra ögon.

- En rättvisare värld kunde stävja hatpratet. Om vi ska ta till de stora lösningarna. En rättvisare värld skulle inte skapa alla de här konflikterna, summerar Zilliacus.

Nyhetsvideor: Världen i byn i Helsingfors fick folk att dansa - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln